Pretraga

Dvorac platili 53 tisuće eura, a sada od njega za 13 milijuna prave wellness oazu

A- A+

Dvorac Inkey u Rasinji nadomak Koprivnice koji je desetljećima propadao, konačno je na pragu velike obnove koja bi ga trebala transformirati u wellness oazu za turiste željne opuštanja u prirodi. Građevinska dozvola za ovaj projekt već je ishođena, a najveći dio financijskog ‘kolača’ za obnovu osigurat će se iz NPOO-a.

dvorac Ikeny

dvorac Ikeny | foto: Koprivničko-križevačka županija

Obnova dvorca Inkey jedna je od 13 projekata zdravstvenog turizma za koje su nedavno potpisani prvi ugovori za sufinanciranje iz natječaja ‘Regionalna diversifikacija i specijalizacija hrvatskog turizma kroz ulaganja u razvoj turističkih proizvoda visoke dodane vrijednosti’. Ulaganjem od 13,1 milijuna eura planira se od stare građevine napraviti moderno lječilište sa smještajnim kapacitetom.

Izdvojeni članak

Hrvatski Versailles u završnici obnove, svaki kamen očišćen i vraćen mjesto

Dvorac je 2019. za tadašnjih 400.000 kuna (približno 53.000 eura) od financijski posrnule tvrtke Gratit otkupila Koprivničko-križevačka županija, piše poslovni.hr. Iz Županije sada od njega planiraju napraviti adut za razvoj turizma.

Razvoj kontinentalnog turizma

– Naša ideja je da to bude jedna od točaka razvoja kontinentalnog turizma u smislu određenih ponuda, tipa wellness centar sa smještajnim kapacitetima i drugim sadržajima. Time bi se ovaj prostor županije turistički probudio. Potencijala je jako puno i mislim da je taj projekt idealan za takvo nešto, kaže Darko Koren, župan Koprivničko-križevačke županije.

Dvorac bi, uz wellness sadržaja, turistima trebao pružiti i sadržaje vezane uz promociju vinarstva i vinara Koprivničko-križevačke županije. Sufinanciranje od 10 milijuna eura osigurano je iz NPOO-a, a ugovorom se županija obvezala da će projekt privesti kraju unutar dvije godine.

– Od oko 13,1 milijuna eura vrijednosti projekta, prihvatljivi troškovi su 12,8, milijuna eura. Po programu ministarstva koji financira takve projekte, trebali bismo dobiti oko 10,1 milijuna eura. Razliku moramo osigurati iz vlastitih ili nekih drugih izvora, pojašnjava Koren za poslovni.hr i dodaje kako će u dvorcu biti i kongresne dvorane koje će omogućavati stručne skupove.

Obitelj napustila Hrvatsku

Dvorac Inkey je sredinom 19. stoljeća izgradila mađarsko-hrvatska barunska obitelj Inkey. Nekada se sastojao od dvije velike zgrade koje je spajala još jedna manja. Obitelj Inkey je početkom 1945. napustila dvorac i otišli iz Hrvatske.

Izdvojeni članak

Mali dvorac iz bajke u Hrvatskoj ide u generalnu renovaciju

Do 1994. je tamo bila osnovna škola, ambulanta i mjesna uprava. Godine 2006., općina je prodala dvorac za 1,5 milijuna kuna građevinskoj tvrtki Gratit koja je trebala obnoviti dvorac i od njega napraviti hotel. Tvrtka je otišla u stečaj, a dvorac je prepušten propadanju dok ga 2019. na javnoj dražbi nije otkupila županija.

Kako trenutno izgleda dvorac Inkey pogledajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap