Pretraga

Krenula obnova Napoleonove stražarnice na Kajzerici

A- A+

Nakon što je u prošlogodišnjoj srpanjskoj oluji ozbiljno oštećen krov na novozagrebačkoj stražarnici iz doba Napoleona, napokon kreće obnova tog objekta. Prošle godine, uslijed ozbiljnog oštećenja krova na stražarnici, ondje je pronađena gospođa koja je ondje stanovala prema odobrenju stare gradske vlasti, no objekt je sada prazan. Prije nego se pokrenu ozbiljne nabave i ishođenje svih potrebnih dozvola za obnovu, stražarnicu će se prvo statički detaljno pregledati. O budućoj namjeni još se spekulira.

Napoleonova stražarnica na Kajzerici | Foto: Screenshot, HRT

Krenula je obnova objekta u kojemu se u Napoleonovo doba nalazila stražarnica. Dok se na obnovu dugo čekalo, u oluji na ljeto 2023. uništeno je krovište, što je potaknulo da se cijela priča nešto ubrza, piše HRT. Zgrada o kojoj se govori smještena je uz Savski most, gdje podsjeća kako se u svojim pohodima Napoleon zaustavio, ni manje ni više, nego na zagrebačkoj Kajzerici.

Sve je pokrenula srpanjska oluja

– Do Hipodroma su bila vojna vježbališta i kasarne. Mislimo da se ovo mora sačuvati i obnoviti, da se vidi da i ovaj dio Zagreba ima svoju povijest, a ne samo centar. Ovo je jako važan dio povijesti, komentirala je Gordana Pasanec, vijećnica Gradske četvrti Novi Zagreb zapad.

Kada je, za vrijeme velikog ljetnog nevremena oštećen krov stražarnice, dodatan problem bila je činjenica da je ondje u tom trenutku boravila ilegalna stanarka. Gospođa je imala dozvolu boravka u toj građevini od ‘bivše gradske vlasti’, no nakon godina stanovanja u praktički ruševini, bila je premještena u drugi prostor, u kojemu i dalje stanuje.

Stara stražarnica mogla bi postati muzej

Radovi na stražarnici, koja je napokon došla pod gradsko vlasništvo, mogu početi. U tu svrhu, objekt prije početka procesa obnove pomno pregledavaju statičari, a nakon pregleda, krenut će nabava materijala za sanaciju.

Prije kompletne obnove, valjat će pripremiti i svu potrebnu dokumentaciju, a taj proces mogao bi potrajati. Nekoliko je opcija za namjenu stražarnice kad završi proces obnove; a dok postoji i prijedlog da namjena objekta iz doba Napoleona bude muzej, mogućnosti ostaju otvorene.

– I sama Kajzerica dobila je po njemu naziv, kajzer, car. Ljudi su jako zagrijani za ideju i svi si daju truda, i građanske inicijative i mjesni odbor, rekla je vijećnica Gordana Pasanec o obnovi stražarnice iz Napoleonovog doba.

Što o obnovi katedrale kaže tvrtka zadužena za radove, pročitajte ovdje.

 

Copy link
Powered by Social Snap