Pretraga

Medved: Za nekonstrukcijsku obnovu angažirano i šest firmi iz Sisačko-moslavačke županije

A- A+

Na današnjoj sjednici Vlade Republike Hrvatske potpredsjednik Tomo Medved iznio je aktivnosti vezane uz obnovu nakon potresa. Posebno je pritom naglasio otvaranje ureda u Petrinji koji bi građanima trebao pomoći s problemima i pitanjima vezanim uz proces obnove.

obnova

Petrinja nakon potresa, u krugu potpredsjednik Vlade Tomo Medved; foto: Denis Gaščić | baustela.hr

Potpredsjednik Tomo Medved naveo je i da je s ciljem da se osigura povezanost i jedinstvo napora među svim uključenim akterima na svim razinama održan sastanak Stožera u Petrinji na kojemu je nazočio i novoizabrani sisačko-moslavački župan, svi gradonačelnici i načelnici općina.

Prioritetne aktivnosti Stožera usmjerene su na uklanjanje objekata koji prijete sigurnosti ljudi i drugih objekata. Do sada je uklonjeno 117 takvih objekata, od čega njih 30 poslovnih, 17 stambeno-poslovnih, šest višestambenih zgrada, 52 obiteljske kuće, tri javna objekta, osam gospodarskih te jedan sakralni.

Trenutno je u tijeku postupak uklanjanja 20 objekata.

Ugovoreni radovi za 720 kuća

Prema najnovijim podacima do sada je zaprimljeno 6782 zahtjeva za nekonstrukcijsku obnovu.

– Za taj vid obnove angažirano je 20 tvrtki, od toga šest s područja Sisačko-moslavačke županije, navodi potpredsjednik Medved te dodaje da je ugovorena izrada projektne dokumentacije elaborata za 1060 objekata, dok je do sada izrađeno njih 500.

Ugovoreni su radovi za 720 kuća. U tijeku je postupak javne nabave za izvođenje radova za obnovu 1500 kuća s rokom 20. lipnja, a u planu je i pokretanje postupka za još 3000 kuća.

– Do sad je završena nekonstrukcijska obnova 70 obiteljskih kuća, a u tijeku je izvedba na njih 150, dodaje Medved.

Medved je posebno naglasio da je kako bi se građanima pružila što brža i bliža potpora u rješavanju njihovih problema povezanih s obnovom u Petrinji s radom započeo zajednički ured Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine i Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje u koji će biti uključen i Fond za obnovu.

Medved: Za nekonstrukcijsku obnovu angažirano i šest firmi iz Sisačko-moslavačke županije
Share via
Copy link
Powered by Social Snap