Pretraga

Ministar Paladina najavio: Do proljeća kreće izgradnja zamjenskih kuća

A- A+

Ministar Paladina bio je u radnom posjetu Krapinsko-zagorskoj županiji gdje je održao sastanak sa županom Kolarom i nekoliko predstavnika lokalne vlasti. Na području županije dosad je uklonjeno desetak obiteljskih kuća, a započeli su i prvi radovi na konstrukcijskoj obnovi kroz model samoobnove.

Ministar Paladina u Krapinsko-zagorskoj županiji, foto: Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine

Ministar Paladina je rekao i kako je Fond za obnovu raspisao natječaj za projektiranje 20 zamjenskih obiteljskih kuća, istovremeno i za izvođenje radova na tih 20 kuća. Rekao je da do kraja godine očekuje da krenu radovi na prvih deset objekata od konstrukcijske obnove do prvih gradilišta za gradnju zamjenskih obiteljskih kuća.

– Očekujem i da do proljeća iduće godine, ili njegovo kraja, započnemo s gradnjom svih objekata gdje će se graditi zamjenske obiteljske kuće odnosno da to tada svi ti objekti budu projektirani i da radovi započnu, najavio je ministar.

Dodao je da je samoobnova važan dio toga plana, posebice za konstrukcijski dio obnove. Poručio je onima koji su predali zahtjev za organiziranu obnovu da mogu promijeniti svoju odluku i tražiti novčana sredstva. Naglasio je kako je došlo do izmjena mjera od kraja srpnja za korisnike koji se odluče za samoobnovu – sada mogu dobiti predujam za izradu projekta i za 30 posto izvođenja radova, Kako je pojasnio Paladina, tako mogu započeti projekt bez vlastitih sredstava,

Izdvojeni članak

Energetska obnova i kuća oštećenih u potresu: Pomaknut datum za podnošenje prijava

Osim toga, podsjetio je, omogućeno je i dobivanje 20 tisuća kuna za konstrukcijsku obnovu obiteljske kuće, zatim 25 tisuća kuna za gradnju zamjenske obiteljske kuće kroz model samoobnove za nadoknadu operativnog troška.

– Zaista mislim da takav kvalitetan model samoobnove je prilika vlasnicima da se uključe, da organiziraju dio poslova i da kroz takav model dodatno ubrzaju obnovu svojih kuća, kazao je ministar.

Ovakvim najavama zadovoljan je i župan Kolar prema čijim je riječima napravljen ogroman iskorak u organizaciji rada samog Ministarstva i Fonda. Dodao je kako su se nakon izmjene mjera na terenu počele događati konkretne stvari.

Ozbiljna gradnja na proljeće

– Ono što s velikom sigurnošću možemo tvrditi je da će do kraja godine svi objekti na području županije koji moraju biti uklonjeni, biti uklonjeni. Možemo reći da ćemo na proljeće početi ozbiljno graditi nove zamjenske objekte, mišljenja je Kolar.

Najavio je pojačanju aktivnost na terenu kako bi se ljudima pojasnile nove mogućnosti samoobnove. Kolar je najavio da će te mjere prezentirati i sam ministar mještanima Gornje i Donje Stubice te općine Marija Bistrica. Zaključio je kako su napravljeni ogromni iskoraci u odnosu na prošlo razdoblje. Načelnik Marije Bistrice Milički kazao je kako su pojedini sakralni objekti na području općine već obnovljeni dok je Krizmanić iz Gornje Stubice upozorio na problem klizišta koja su se aktivirala nakon potresa.

Copy link
Powered by Social Snap