Pretraga

Ministarstvo otvorilo natječaj za izravnu dodjelu sredstava za obnovu: Evo do kad su prijave

A- A+

Ministarstvo graditeljstva objavilo je natječaj za dodjelu bespovratnih financijskih sredstava za obnovu od potresa. Razdoblje zaprimanja prijava traje od 22. veljače do 31. ožujka 2023. godine. Na raspolaganju je ukupno 13,5 milijuna eura s mogućnošću povećanja.

Petrinja nakon potresa

Petrinja nakon potresa | foto: bauštela.hr

Svrha jednostavne izravne dodjele jest pokriti javne rashode izravno povezane s potresom od 22. ožujka 2020. godine s epicentrom na području grada Zagreba, kao i sa serijom potresa s epicentrom na području Sisačko-moslavačke županije, počevši od 28. prosinca 2020. godine. Aktivnosti koje će se financirati u okviru ove dodjele, a u sklopu kojih su troškovi nastali ili će nastati, trebaju biti u skladu s Uredbom Vijeća (EZ) br. 2012/2002 od 11. studenoga 2002. o osnivanju Fonda solidarnosti i njenim izmjenama. Važno je i da do sada nisu refundirani iz tog Fonda.

Indikativan iznos bespovratnih financijskih sredstava u okviru ove dodjele iznosi 13.500.000 eura s mogućnošću povećanja do iskorištenja sredstava iz Fonda solidarnosti. Udio bespovratnih financijskih sredstava iznosi 100% od ukupnog iznosa prihvatljivih troškova prijave.

Izdvojeni članak

Obnova u Petrinji: Gradu bespovratno dodijeljeno oko 77 milijuna kuna iz Fonda solidarnosti

Prihvatljive operacije u okviru ove dodjele su sljedeće: Vraćanje u ispravno radno stanje infrastrukture i pogona u energetskom sektoru, u području vodoopskrbe, upravljanja otpadnim vodama, telekomunikacija, prijevoza, zdravlja i obrazovanja; pružanje privremenog smještaja i financiranje službi spašavanja, radi pokrivanja potreba pogođenog stanovništva.

Dodjela sredstava prihvatljiva je i za osiguravanje preventivne infrastrukture i mjera zaštite kulturne baštine. Također i čišćenje područja pogođenih katastrofom, uključujući prirodna područja, u skladu s, kad je to primjereno, pristupima utemeljenima na ekosustavima te hitno obnavljanje pogođenih prirodnih područja kako bi se izbjegli neposredni učinci erozije tla.

Prijavitelji se mogu prijaviti Tijelima odgovornim za provedbu financijskog doprinosa ovisno o vrsti operacije i području potresa. Sve upute i obrasci za prijavu mogu se pronaći na poveznici ovdje.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab
Copy link
Powered by Social Snap