Pretraga

Obnavlja se zagrebački fakultet, za to su dobili 370 milijuna kuna: Najveći projekt nakon Pelješkog mosta

A- A+

Dvije godine nakon potresa koji su zadesili Zagreb, kreće se u obnovu Medicinskog fakulteta. U pitanju je drugi najveći kapitalni projekt koji se financira iz EU fondova – odobreno je više od 370 milijuna kuna za sanaciju pet objekata. Planirano trajanje radova je 12 mjeseci.

Obnova Medicinskog fakulteta

Obnova Medicinskog fakulteta, foto: Medicinski fakultet u Zagrebu

Zgrade na kojima se inače odvijala nastava su zadobile velike oštećenja i zbog toga se nastava nije mogla normalno održavati na nekoliko lokacija – na Šalati gdje se nalazi najveći broj kabineta, u Školi Narodnog zdravlja Andrije Štampara, kao i u samoj zgradi Medicinskog fakulteta.

Medicinski fakultet se javio na Poziv na dodjelu bespovratnih financijskih sredstava – Obnova infrastrukture i opreme u području obrazovanja oštećene potresom, te su dobili potrebna sredstva za sanaciju svih pet objekata. Ukupno im je odobreno 377.249.142,63 kuna, a razdoblje trajanja projekata je utvrđeno od 22.03.2020. do 01.05.2022. godine. Nakon Pelješkog mosta, ovo je drugi najveći kapitalni projekt u Republici Hrvatskoj, čija su sredstva osigurana iz EU fondova.

Projekt cjelovite obnove Šalate 3 uključuje građevinske radove hitne sanacije zgrade Zavoda za histologiju, Zavoda za kemiju, Zavoda za biologiju i Zavoda za fiziologiju. Također, u fazi pripreme sanacije je i sam dekanat Medicinskog fakulteta Zagreb, koja kreće u siječnju 2023. godine. Iznos ugovora je 214.622.636,49 kn s PDV-om. Planirano trajanje radova je 12 mjeseci od uvođenja u posao, a to je siječanj 2023. godine.

Izdvojeni članak

Započela obnova Muzeja za umjetnost i obrt: Projekt vrijedan više od 60 milijuna kuna

Nastava se održava neometano

– Nakon početka sanacije Škole Narodnog zdravlja Andrija Štampar, na red je stigla i Šalata 3. Riječ je o vrlo oštećenoj zgradi. Takav proces obnove od samog fakulteta očekuje velike organizacijske promjene. Naime, mi sve zgrade koje ćemo obnavljati moramo kompletno isprazniti. Moramo naći rezervne prostore i unajmili smo pojedine prostore od naših bližih fakulteta i nekih osnovnih škola, rekao je dekan u prethodnom mandatu (2015. – 2021.), prof.dr.sc. Marijan Klarica.

Kako je prof.dr.sc. Klarica naglasio, za sada sve funkcionira dobro i nastava se održava neometano, što je i najbitnije za studente. Rekao je kako je fakultet u jednoj vrlo značajnoj tranziciji koja će trajati oko dvije godine. Prodekanica za financije i upravu, prof.dr.sc. Jasna Lovrić, rekla je kako na Šalati nastavu održava i Stomatološki fakultet u Zagrebu, koji nema svoju predkliniku, pa su i oni dio ove velike obnove.

– Ovdje se nalaze četiri vrlo velika Zavoda koji su inače znanstveno vrlo aktivni, imaju vrlo sofisticiranu i skupu opremu. Medicinski je fakultet iz vlastitih sredstava financirao iznošenje i skrb o toj opremi. To je jedan vrlo zahtjevan i skup proces. Unatoč tome, nastava ide neometano, na zadovoljstvo i studenata i nastavnika, izjavila je prof.dr.sc. Lovrić.

Obnova Medicinskog fakulteta
Share via
Copy link
Powered by Social Snap