Pretraga

Obnova Zagreba: Prošle su četiri godine, proći će još četiri

A- A+

Četiri je godine prošlo od potresa koji je Zagreb bacio na koljena. Dovoljno da bi ‘rane’ već bile zacijeljene – sigurno. No, to se ipak nije dogodilo. Obnova je u puni jek ušla realno tek lani u ovo vrijeme, stoga i ne čudi da je glavi grad trenutno veliko gradilište. Dok se jedna zatvaraju, druga se otvaraju, a Savjet za obnovu poručuje kako bi obnova Zagreba mogla potrajati još približno 4 godine.

Obnova na Gornjem gradu1

Obnova na Gornjem gradu | foto: Ministarstvo graditeljstva

Završila je poslije potresna obnova u nekim dijelovima Zagreba koji su bili najviše pogođeni potresom. Potpredsjednik Vlade, ministar Branko Bačić te državni tajnici Domagoj Orlić i Dunja Magaš uoči četvrte obljetnice potresa simbolično su obišli su tri obitelji kojima su izgrađene zamjenske kuće, kao i jednu obnovljenu stambenu zgradu u centru Zagreba.

Uz poruku kako se u okviru poslije potresne obnove na zagrebačkom i petrinjskom području u potpunosti obnovilo 11.619 objekata, od čega je 11.016 privatnih zgrada i kuća te 603 projekta obnove javnih zgrada i infrastrukture. Izgrađeno je 225 kuća, a 224 se gradi. Također, trenutno se obnavlja 1.628 gradilišta, a kod još 1.366 lokacija u tijeku je postupak nabave.

Poslije potresa završene tri obećane obiteljske kuće

Nakon zagrebačkog potresa 2020. godine, u rujnu 2023., počela je gradnja tri zamjenske kuće. Izgradnja prve dvije kuće, u Gornjoj Dubravi i u Čučerju, krenula je 15. rujna, a treća kuća, u Šljiviku, krenula se graditi 21. rujna. Ovo su tri od ukupno deset kuća za koje je na području Zagreba bila planirana gradnja, dok je obnova obuhvatila brojne objekte u više dijelova grada.

– Na području zagrebačkog potresa obnova je u potpunosti završila na gotovo 3.000 privatnih zgrada i kuća koje obuhvaćaju 26.300 stambenih jedinica dok je u ovome trenutku otvoreno 425 gradilišta diljem grada koje se većim djelom odnose na zahtjevniju konstrukcijsku obnovu. U ovome trenutku u nabavi izvođača je 212 višestambenih zgrada dok ih je 155 u postupku nabave projektiranja. Idućeg tjedna krećemo u novi model tzv. blokovske  nabave. Riječ je o obnovi Malog Vatikana koji sadrži  25 ulaza i 259 stanova a procijenjena vrijednost radova iznosi oko 8 milijuna eura, na poslije potresnu obnovu u Zagrebu osvrnuo se ministar Bačić.

U Gornjoj Dubravi izgrađena je zamjenska kuća za dvije obitelji, površine 128,81 četvorni metar, dok je površina zamjenske kuće u Čučerju 72,17 četvornih metara, a kuća je namijenjena jednoj obitelji. Posljednja kuća, na prostoru Šljivika, u gradskoj četvrti Maksimir, izgrađena je za treću obitelj. Treća kuća površine je 69,27 četvornih metara te je također za jednu obitelj.

I u centru Zagreba konstrukcijski obnovljena zgrada

Ministar je obišao i centar Zagreba, na adresi Trg J.J.Strossmayera 1. Za tu zgradu dovršena je kompletna konstrukcijska obnova zgrade sa sedam stanova. Ova je zgrada prije početka obnove imala žutu oznaku, a sada je na zgradi provedena obnova na razinu 2, koja uključuje popravak konstrukcije.

Unutar konstrukcijske obnove prvo se sa zgrade uklanjala postojeća žbuka, kako na vanjskim, tako i na unutarnjim zidovima. Potom se sa sljubnica na zidovima dvorišnog pročelja uklonio mort. Također su se protupotresnim FRCM sustavom ojačali nosivi zidovi, injektirane su pukotine na zidovima te je strop plosnim čeličnim profilima povezan sa zabatnim zidovima. Isto tako, u stanovima su uklonjeni oštećeni nenosivi zidovi te su izgrađeni novi.

Nadalje, na ovoj zgradi u zagrebačkom centru zazidani su dimnjaci, stropna konstrukcija je demontirana te su skinuti crjepovi i letve sa dijela krovne konstrukcije. Na to je na krovu provedeno daskanje i letvanje kose krovne plohe pa je krov pokriven crijepom i postavljeni su opšavni limovi. Taj element, osim što je spojni detalj, sprječava ulazak vode u krov. Za ove radove, izvođač je 28. lipnja 2023. uveden u posao, a svi radovi su izvedeni u roku.

Još 4 godine

Treba naglasiti kako je sa sastanaka Savjeta za obnovu uoči obljetnice zagrebačkog potresa Bačić pak poslao poruku kako je zadovoljan trenutnom dinamikom, uz očekivanje kako će se njen tempo još dodatno ubrzati. Ako se to pak dogodi, rekao je, ‘obnova u Zagrebu i Banovini mogla bi završiti za tri, četiri godine’.

Sličnog su razmišljanja iz Grada Zagreba iz kojega su danas podijeli svoj izvještaj o obnovi. Tako je Grad Zagreb ukupno ugovorio 207 projekata obnove objekata u svom vlasništvu, od čega je 177 do danas završeno, što iznosi više od 85%. No, istaknuto je obnova privatnih zgrada napreduje presporo.

– Smatramo da obnova privatnih zgrada presporo napreduje. Do određenog ubrzanja u obnovi privatnih zgrada došlo je nakon što je prije godinu dana izmijenjen Zakon o obnovi, no rezultati i dalje nisu zadovoljavajući jer je četiri godine od potresa država primjerice izgradila tek nekolicinu zamjenskih kuća u Zagrebu, rekao je zamjenik gradonačelnika, Luka Korlaet.

Ovdje pročitajte o velikoj obnovi zagrebačke vijećnice.

Copy link
Powered by Social Snap