Pretraga

Domaće tvrtke predstavile montažnu gradnju za obnovu Banovine: ‘Ovo je idealna šansa za jačanje hrvatskog gospodarstva’

A- A+

Na Građevinskom fakultetu u Zagrebu, u organizaciji Hrvatske gospodarske komore, domaće tvrtke koje se bave montažnom gradnjom predstavile su svoje proizvode projektantima kako bi se oni upoznali sa svim prednostima i specifičnostima montažne gradnje.

Tipska kuća ‘Petrinja 90’ I Screenshot

Izrada današnjih, modernih, montažnih kuća je brza i precizna, a većina njih na odredište stižu s ugrađenom kuhinjom, kupaonom, krevetima, ormarima, stolarijom i ostalim instalacijama. Od naknadnih radova, uglavnom ostaje samo tehnički pregled odnosno spajanje vode, struje, grijanja i hlađenja.

Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat rekao je kako pripreme za obnovu polako idu prema kraju, a obnova Banovine može početi puno prije nego obnova nekih urbanih cjelina i nema razloga da i ne počne.

– Svi članovi povjerenstva za obnovu slažu se s time da sve ono što može biti hrvatsko treba ugraditi u obnovu, a tome može pomoći i Katalog hrvatskih proizvoda koji je osmislila HGK i koji je na neki način kuharica za projektiranje, poručio je Horvat.

Izdvojeni članak

[VIDEO] Pogledajte kako bi u Sisačko-moslavačkoj županiji mogla izgledati kuća otporna na potres

Idealna šansa za jačanje hrvatskog gospodarstva

Potpredsjednica HGK za graditeljstvo promet i veze Mirjana Čagalj rekla je kako HGK godinama promovira i potiče kupovinu domaćih proizvoda, a obnova od potresa idealna je šansa za jačanje hrvatskoga gospodarstva ugradnjom hrvatskih proizvoda te pojasnila da se u Katalogu hrvatskih proizvoda već sada nalazi oko 4 200 proizvoda.

Trex kuća I Screenshot

– Arhitekti će već za nekoliko dana izaći s prijedlozima tipskih kuća, a nakon toga će proizvođači montažnih objekata dati svoje ponude, najavila je Čagalj i dodala kako su montažne kuće adekvatniji izbor za Banovinu jer obnova mora biti brza i efikasna i ideja je rasteretiti one koji se bave klasičnom gradnjom jer će oni obnavljati stanove.

Svoje je proizvode i reference predstavilo 16 tvrtki: Jedinstvo Krapina, Domprojekt, Arkada interijeri, Tremak, O.T.K. Tehnoplast profili, Concept ing, Domusplus, T.C. Požgaj, Euromodul, Alu-forma, Lamel D&G grupa, Beton Lučko, Stenavert, Radmans Building Services, a sudionike sastanka/projektante zanimali su kapaciteti proizvodnje, mogućnost izrade temelja, udio hrvatskih proizvoda u kući, tipovi prozora koji se ugrađuju, načini transporta, kako prevesti kuće do teško dostupnih mjesta i slično.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap