Pretraga

Sanirali Omiške stijene: Ova grdosija više ne prijeti urušavanjem na grad

A- A+

Zbog ograničenih sredstava projektom nije bila obuhvaćena kompletna stijenska masa koja se proteže  kanjonom Cetine nego 17 lokacija koje su predstavljale potencijalno najveću opasnost za stanovnike Omiša. Sanirano područje se proteže preko gotovo cijelog starog dijela grada u ukupnoj dužini od oko dva kilometra. Obuhvaćeni su gradski predjeli Smokvice-Točilo, Peovo i Sveti Mihovil-Baučići iznad kojih su stijene visoke i do 155 metara.

Omiške stijene | Foto: Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost

Radovi na sanaciji stijena su završeni početkom 2019. godine nakon čega je obavljen tehnički pregled i ishođena uporabna dozvola. Međutim kako bi se dodatno pojačalo osiguranje na jednoj od 17 mikrolokacija na kojoj su već ranije ugrađena 74 sidra koja sprečavaju obrušavanje stijenskog bloka na stambene objekte i ulicu Fond je odobrio dodatnih 2,8 milijuna kuna.

Radovi su obuhvatili prednapinjanje prethodno ugrađenih sidara kao i postavljanjem zaštitne mreže, čeličnih užadi i kratkih sidara. Sanacijom te mikrolokacije osigurana je stabilnost stijenske mase iznad Omiša.

Predstvnici Fonda s izvođačima radova | Foto: Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost

Radovi se cijelo vrijeme izvodili u užem gradskom središtu

Početkom veljače u omiškoj gradskoj vijećnici održana je primopredaja izvršenih radova te se tom prilikom gradonačelnik Ivo Tomasović zahvalio Fondu i direktoru Kukiću kako na financijskog podršci, ali i na stručnoj potpori i partnerskom odnosu koji je rezultirao uspješnim završetkom ovog kompleksnog projekta.

– Projekt sanacije omiških stijena po mnogo čemu je jedinstveni primjer. I to ne samo zbog odabira i korištenja različitih tehničkih rješenja nego i činjenice da su se radovi cijelo vrijeme izvodili u užem gradskom središtu. Veseli da je sve prošlo u najboljem redu te da stanovnici ovih predjela mogu biti sigurni u svojim domovima, rekla je Aleksandra Čilić, načelnica Sektora za zaštitu okoliša koji je ispred Fonda bio zadužen za provedbu ovog specifičnog projekta.

Izdvojeni članak

Radovi na tunelu Učka napreduju prema planu, probijeno već 700 metara

Share via
Copy link
Powered by Social Snap