Pretraga

U Petrinji održan i miran prosvjed: ‘Mi ništa ne tražimo, mi ništa ne molimo, mi ništa ne prosimo’

A- A+

 Na drugu obljetnicu razornog potresa, u Petrinji je održan i miran prosvjed. Prosvjed je organizirala udruga ‘Petrinjsko proljeće’, kod Mosta volontera. Svrha prosvjeda je bila upozoriti na sporu obnovu, zbog čega je većina ljudi još uvijek u kontenjerima.

Petrinja nakon potresa: | Foto: Ministarstvo unutarnjih poslova RH; Ravnateljstvo civilne zaštite

Prosvjedna šetnja je trajala jedan sat i simbolično je završila u 12.19 h, ispred crkve sv. Lovre, s čijeg su se zvonika u povodu druge godišnjice potresa oglasila crkvena zvona. Na prosvjedu se okupilo nekoliko stotina ljudi, piše HRT.

Prilikom prosvjedne šetnje do gradskog parka okupljeni su nosili plakate s ironičnim ‘zahvalama’, kao što su ‘Hvala za laži i obećanja’, ‘Hvala za Dom zdravlja’, ‘Hvala za Dom umirovljenika’, ‘Hvala za sigurno kretanje gradom’, ‘Hvala za brzu i učinkovitu birokraciju’, ‘Medo spava zimski san’, ‘Hvala za 6 izgrađenih kuća u dvije godine’.

Zrinka Mažić iz udruge ‘Petrinjsko proljeće’ se zahvalila na odazivu građana i rekla da je ‘odavno prošlo pet do podne’ i kako treba reći dosta je. Istaknula je da udruga nema političku konotaciju nego djeluje u ime građane i pozvala Petrinjce kojima je stalo da im se pridruže.

Izdvojeni članak

Druga obljetnica razornog potresa: Što se točno napravilo po pitanju obnove?

‘Ništa ne molimo’

– Mi ništa ne tražimo, mi ništa ne molimo, mi ništa ne prosimo. Ono što tražimo dobro plaćamo porezima, doprinosima, naknadama i drugim davanjima. Plaćamo zato da naša djeca mogu normalno živjeti i ostati u našem gradu, rekla je Mažić.

Izjavu je dala i aktivistica Ivana Palaić, koja je rekla kako su ljuti i tužni, a najviše razočarani s državom koja ni dvije godine od potresa nije uspjela uspostaviti proces obnove, olakšati administraciju. Rekla je kako uvijek vjeruju da je ovo njihov posljednji prosvjed, ali i ako se ovakvo stanje nastavi, da će možda morati i na Markov trg. Na upit novinara je li netko iz vlasti trebao danas biti u Petrinji, rekla je kako im ovdje nije mjesto sve dok ne obnove Petrinju.

Copy link
Powered by Social Snap