Pretraga

U tijeku je izgradnja nove crkve u Kravarskom koja je stradala u potresu: Projekt težak 10.7 milijuna kuna

A- A+

Radovi na izgradnji nove zgrade crkve Uzvišenja sv. Križa u Kravarskom, simbolu stradanja ovog kraja uslijed razornog petrinjskog potresa, bit će gotovi u siječnju 2023. godine, a sredstva za gradnju je osigurala Zagrebačka županija putem javnog poziva.

U tijeku je izgradnja nove crkve u Kravarskom | foto: Zagrebačka županija

U ožujku 2021. godine započelo je uklanjanje u potresu urušene građevine župne crkve. Radovi na izgradnji nove zgrade crkve su u tijeku, a za tu namjenu, Zagrebačka županija je osigurala 10.2 milijuna kuna. Trošak ovog projekta iznosi oko 10.7 milijuna kuna, a preostalih 500.000 kuna osigurano je od strane Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

– Nova zgrada crkve izvana se gradi se po uzoru na potresom uništenu zgradu crkve koja je u svim našim povijesnim knjigama pa i u samom grbu Općine, jedino će biti površinom 10 posto veća zbog jačih temelja te će novi toranj biti izgrađen po uzoru na onaj koji je bombardiran i srušen u Drugom svjetskog ratu, izjavio je Vlado Kolarec, načelnik Općine Kravarsko. On je još istaknuo da je na području Kravarskog ukupno oštećeno oko 580 objekata, od kojih njih 10-ak, mahom stambeni objekti, čekaju rušenje.

Izdvojeni članak

U Velikoj Gorici započela obnova: ‘Ovo je 14. gradilište otvoreno u sklopu programa obnove nakon potresa’

A obnovu javnih zgrada stradalih u potresu u Zagrebačkoj županiji je komentirao i zamjenik župana Damir Tomljenović.

– Za sanaciju zgrada javne namjene oštećenih u potresu Zagrebačka županija je u 2022. godini predvidjela 80 milijuna kuna decentraliziranih sredstava te po 40 milijuna kuna u 2023. i u 2024. godini. U tijeku je javni poziv putem kojeg su raspoloživa ta sredstva, a koji smo korigirali u odnosu na početak godine na način da sada Županija u stopostotnom iznosu pokriva trošak obnove i sanacije stradalih objekata javne namjene, rekao je Tomljenović, pozvavši pritom vlasnike i osnivače zgrada javne namjene, tj. gradove, općine, škole, muzeje, crkve, domove zdravlja itd., a koje su oštećene u potresu, da dostave svoje prijave kako bi ostvarili pravo na dodjelu bespovratnih sredstava.

Tekst Javnog poziva za financiranje troškova saniranja šteta i obnove zgrada javne namjene oštećenih potresom na području Zagrebačke županije i upute za prijavitelje su dostupni ovdje.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap