Pretraga

Više od godinu dana nakon potresa državni tajnik potvrdio: Počela je gradnja prve kuće na Baniji

A- A+

Izgradnja prve zamjenske kuće na Banovini započela je u mjestu Sela kod Siska. Potvrdio je to u petak državni tajnik i šef Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje, Gordan Hanžek, na konferenciji za medije. Procedura je u tijeku, rekao je, a krenula je i priprema za gradnju druge obiteljske kuće u Lekeniku. Dodao je kako se i ostali programi odvijaju svojom dinamikom te da se radi o velikom broju oštećenih objekata, zbog čega je to izuzetno složen i zahtjevan program.

Započela obnova, Gordan Hanžek | Foto: sduosz.gov.hr

Hanžek je rekao i kako će se izgradnja zamjenskih kuća intenzivirati i to tjednim ritmom po par kuća.

– Ovo je prva kuća koja je krenula, nismo željeli od prve kuće sazivati tiskovnu konferenciju već smo je planirali na jednom od gradilišta sljedeći tjedan, kada se potpiše i sljedeći ugovor za izgradnju kuća tehnologijom zamjenske izgradnje, rekao je.

Dodaje da se postupak vodi po tri zakona: Zakonu o obnovi, Zakonu o javnoj nabavi i Zakonu o gradnji. Svakom su stradalniku prezentirana dva modela kuća, sukladno tome ima li pravo na 55 ili 75 kvadrata. Nakon toga stradalnik bira model i tehnologiju gradnje. Pa potpisuje izjavu i ugovor te preuzima model s rokovima izgradnje.

–  Mi organiziramo sve ostale elemente bitne za izgradnju, operativnog koordinatora po zakonu o obnovi i stručni nadzor i prilagodbe projekta po Zakonu o izgradnji. Procedura po Zakonu o izgradnji je prijava gradilišta, tek kad se prijavi gradilište mogu započeti radovi, objasnio je šef Središnjeg državnog ureda.

Modeli montažnih kućica | Foto: Vlada RH

Glavni kriterij gradnje: neadekvatan smještaj

Na pitanje po kojim se kriterijima gradi odgovorio je da se prvenstveno radi o kriteriju neadekvatnog smještaja, a to su kontejneri i mobilne kućice. Dodao je i da se kuće grade temeljem odluke Ministarstva prostornog uređenja, ministarstvo je provedbeno tijelo koje radi odluke i prethodna rješenja, a Središnji državni ured organizira samu izgradnju.

– Usklađujemo se s jedinicama lokalne samouprave koje znaju tko je najpotrebitiji za izgradnju zamjenske kuće isto tako i za konstruktivnu obnovu obiteljske kuće i višestambenih objekata, rekao je Hanžek.

Na pitanje hoće li tempo biti najavljenih 300 kuća na godinu, Hanžek kaže da će on biti i brži. Do kraja veljače bi trebalo biti potpisano ukupno 90 kuća, a do kraja godine približno 400 zamjenskih obiteljskih kuća i 100 kuća u državnom vlasništvu.

Model montažne kućice | Foto: Vlada RH

Dosad nekonstrukcijski obnovljene 1332 kuće

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved u četvrtak je najavio da se sljedeći tjedan potpisuje ugovor s izvođačem radova za izgradnju zamjenskih obiteljskih kuća klasičnom zidanom gradnjom. Osvrnuo se i na nekonsturkcijsku obnovu, rekavši da su nekonstrukcijski obnovljene 1332 obiteljske kuće, a na njih 1070 radovi su u tijeku. Na poslovima je angažirano 47 gospodarskih subjekata.

– Plan je da se svi korisnici mobilnih kontejnera, čije su kuće označene zelenom oznakom, vrate do 1. travnja u obiteljske domove, ustvrdio je.

Izdvojeni članak

Medved: ‘Počela je gradnja kuća’, Horvat: ‘Nije, ali Medved nije krivo rekao’

Copy link
Powered by Social Snap