Pretraga

Vlada donijela važnu odluku o financiranju najamnine za osobe čije su nekretnine stradale u potresima

A- A+

Na svojoj jučerašnjoj sjednici Vlada Republike Hrvatske donijela je odluku kojom se financiranje najamnine za stambeno zbrinjavanje osoba čije su nekretnine stradale u potresima produžuje do 17. lipnja iduće godine.

petrinja

Petrinja nakon potresa ; foto: Denis Gaščić | baustela.hr

Stranke kojima su izdana rješenja o financiranju najamnine do 1. rujna 2021. odnosno 1. ožujka 2022. godine ne moraju podnositi nove zahtjeve za financiranje najamnine.

Nakon potresa koji su u ožujku prošle godine pogodili područje Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije Vlada Republike Hrvatske donijela je odluku prema kojoj su osobe čije su nekretnine označene oznakama neuporabljivosti N1 i N2 mogle zatražiti financiranje najamnine stvarajući time uvjete za njihovo privremeno zbrinjavanje.

Odluka Vlade nakon potresa u prosincu 2020. godine obuhvaćala je i područje Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije.

Produljenje financiranja najamnine

Na svojoj jučerašnjoj sjednici Vlada je donijela odluku prema kojoj se odluka o financiranju najamnine za stambeno zbrinjavanje osoba čije su nekretnine stradale u potresima produljuje do 17. lipnja iduće godine.

Točkom V. predmetne odluke propisano je da se Financiranje najamnine za zamjenski stan osigurava:

  • do obnove stana ili kuće iz točke II. ove Odluke, ili
  • do revizije oznake oštećenja iz preliminarnog pregleda zgrada nakon obavljanja hitnih i nužnih radova za popravak zgrada i stanova, ili
  • do osiguravanja adekvatnog smještaja u stanu u vlasništvu Republike Hrvatske ili jedinice lokalne ili područne (regionalne) samouprave
  • do 1. ožujka 2022. godine ovisno o tome koja okolnost prije nastupi.

Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine 1. travnja 2021. godine objavilo je Poziv na dostavu projektnih prijedloga “Pružanje privremenog smještaja radi pokrivanja potreba stanovništva pogođenog potresom 22. ožujka 2020. godine na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije.

Izdvojeni članak

Medved: Za nekonstrukcijsku obnovu angažirano i šest firmi iz Sisačko-moslavačke županije

Ukupan raspoloživ iznos bespovratnih sredstava za dodjelu u okviru navedenog Poziva je 53.300.000,00 kuna, a osiguran je u Državnom proračunu Republike Hrvatske iz Fonda solidarnosti Europske unije.

Prihvatljivi troškovi financiranja, sukladno navedenom pozivu su troškovi nastali u razdoblju od 22. ožujka 2020. godine do 17. lipnja 2022. godine te se odnose isključivo na troškove financiranja najamnina za stambeno zbrinjavanje osoba čije su nekretnine stradale u potresu 22. ožujka 2020. godine na području Grada Zagreba, Zagrebačke županije i Krapinsko-zagorske županije.

Copy link
Powered by Social Snap