Pretraga

Vlada se hvali da je obnovljeno ukupno 400 objekata, a sisačka gradonačelnica tvrdi: ‘U Sisku niti jedna jedina’

A- A+

Iz Vladinog tijela zaduženog za uklanjanje posljedica potresa koji je 29. prosinca prošle godine pogodio Sisačko-moslavačku županiju, kao i dijelove susjednih županija, stigli su podaci o obnovljenim objektima. Iz Vlade se tako hvale da je do sada obnovljeno 400 objekata sa zelenom naljepnicom, uključujući 79 objekata u Sisku. Međutim, s time se ne slaže gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček koja pak tvrdi da u Sisku nije obnovljena niti jedna jedina kuća stradala u potresu. Štoviše, na područjima koja su stradala u potresu ukupno je čak 4.798 objekata s crvenom naljepnicom koji čekaju na obnovu.

Potresom pogođena područja

Vlada se hvali da je obnovljeno 400 kuća sa zelenom naljepnicom, od kojih 79 u Sisku, međutim, sisačka gradonačelnica tvrdi da u Sisku pak nije obnovljena niti jedna kuća | foto: Grad Sisak

Već je osam mjeseci prošlo od kada je Banovinu pogodio katastrofalan potres, a obnova tog područja ne prestaje biti temom političkih prepucavanja. Dok se Vlada hvali time da je obnovila ukupno 400 objekata, s druge strane, pojedine udruge i sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček ipak ne dijele to mišljenje.

Obnova Banovine napreduje sporo, ali ipak brže od obnove Zagreba. Štoviše, Vladino tijelo zaduženo za uklanjanje posljedica potresa koji je 29. prosinca prošle godine pogodio Sisačko-moslavačku županiju, ujedno i dijelove susjednih županija, objavilo je cjelovitu tablicu sa svim podacima o do sada obnovljenim objektima, prenosi tportal.

Crvenu naljepnicu ima 4.798 objekata

Naime, u podacima su navedeni adresa, vlasnik, projektant, izvođač, kao i stupanj oštećenja objekta. Tako se na popisu nalazi 400 objekata od kojih je većina njih u Sisačko-moslavačkoj županiji. Štoviše, svi objekti koje je država do sada obnovila imaju stupanj oštećenja U1 ili U2, a radi se o zelenim naljepnicama. Oznaka U1 podrazumijeva da je objekt uporabljiv bez ograničenja, odnosno da nema oštećenja ili ima mala oštećenja koja ne predstavljaju opasnost za nosivost i uporabljivost objekta.

S druge strane, oznaka U2 označava da je objekt uporabljiv s preporukom o postupanju, odnosno može se upotrebljavati u skladu s predviđenom namjenom, isključujući dijelove u kojima postoji neposredna opasnost. Štoviše, građevinski stručnjak daje preporuke za uklanjanje opasnosti poput, primjerice, dimnjaka, kao i preporuke korisnicima za privremeno ograničavanje boravka u pojedinim dijelovima koji nisu najsigurniji. Tek nakon uklanjanja opasnosti pojedini se objekt može koristiti bez ograničenja.

Prema podacima iz cjelovite tablice, od ukupnog broja pregledanih objekata njih 4.798 ima crvenu naljepnicu (trenutačno neupotrebljivo), potom žutu naljepnicu (privremeno neupotrebljivo) ima 8.542 objekta, dok zelenu naljepnicu (upotrebljivo s preporukom i upotrebljivo) ima 26.117 objekata, prenosi tportal.

Gradonačelnica Siska: ‘Niti ja, niti ijedan Sišćanin ne zna za niti jednu jedinu obnovljenu kuću stradalu u potresu’

Na popisu obnovljenih objekata svi pak imaju oznaku U1 ili U2, a njih 79, od ukupno 400, nalazi se u Sisku. Obnovljeni objekti u Sisku su tako postali predmetom političkog prepucavanja između sisačke gradonačelnice Kristine Ikić Baniček i predsjednika vlade Andreja Plenkovića koji je ovih dana bio u Sisku i Petrinji. Plenković je tada pak prozvao Ikić Baniček jer se nije odazvala sastanku, međutim, ona tvrdi da uopće nije bila obaviještena o tome da Plenković dolazi prvo u Sisak, a potom u Petrinju na Stožer.

– Nažalost, nisam dobila poziv na sastanak s predsjednikom Vlade niti na bilo kakav obilazak ičega, kao što je on izjavio, jer je netko očigledno odlučio skrivati činjenicu da gospodin Plenković dolazi prvo u Sisak, a potom u Petrinju na Stožer. S obzirom da sam samo pozvana na redoviti sastanak Stožera, bez da je u pozivu pisalo da će mu prisustvovati predsjednik Vlade, na sastanak se odazvao moj zamjenik, koji je predsjednik Kriznog stožera za Sisak. Tek od novinara sam saznala da premijer dolazi prvo u Sisak, a potom i na Stožer, o čemu mene nisu imali namjeru informirati. Poziv na sastanak s premijerom je imaginaran u jednakoj mjeri kao i obnova u Sisku. Čitam u medijima da je Stožer u Sisku obnovio više od 80 kuća. Niti ja, niti ijedan Siščan ne zna za niti jednu jedinu obnovljenu kuću stradalu u potresu. To ne postoji, kao niti poziv na sastanak s premijerom. Ukoliko bilo tko pokaže barem jednu obnovljenu kuću ili stan ili poziv da se ja sastanem s premijerom, ponizno ću se ispričati, ali i jedno i drugo je samo magla kojoj je cilj sakriti činjenicu da obnove nema ni u tragovima, izjavila je gradonačelnica Siska Ikić Baniček na svojoj Facebook stranici.

Što kažu građani Sisaka?

Tako se Vlada hvali da je obnovila 400 objekata, iako se radi o vrlo malim oštećenjima, dok, s druge strane, Ikić Baniček to ne smatra obnovom s obzirom na to da se na područjima koja su stradala u potresu nalazi skoro 5.000 objekata s crvenom naljepnicom. Ti objekti predstavljaju opasnost, odnosno u njima se bi smjelo živjeti te ih je potrebno što prije obnavljati. Plenković je štoviše izjavio da se prvo obnavljaju objekti sa zelenom naljepnicom pa tek onda oni s crvenom, o čemu smo nedavno pisali.

Tportal je kontaktirao Darija Ivičineca, čija se kuća u Sisku nalazi na popisu obnovljenih objekata te sada ima oznaku U2. Rekao je da su mu u potresu srušeni dimnjaci, kao i da je objekt pretrpio nekoliko napuknuća, međutim, nije bilo konstrukcijskih oštećenja.

– Konkretno mogu reći riječi hvale jer se nisam nadao da će se to tako brzo dogoditi, kaže Ivičinec za tportal.

Proces obnove trajao je mjesec i pol dana, a Ivičinec smatra da je za to zaslužna njegova supruga koja je na vrijeme prijavila obnovu dimnjaka i napuknuća, međutim, njegovi susjedi nisu pravovremeno prijavili obnovu. Zadovoljni vlasnik kuće sa zelenom naljepnicom dodaje da obnovu kuće nisu trebali ništa platiti. Oni objekti koji su jače oštećeni u potresu pa imaju žutu ili crvenu naljepnicu ipak će trebati pričekati neko vrijeme na obnovu.

Copy link
Powered by Social Snap