Pretraga

Plenković o sporoj obnovi: ‘Pa evo, riješit će se’

A- A+

U četvrtak, 26. kolovoza, iz Vlade je stiglo priopćenje o izmjenama Zakona o obnovi potresom pogođenih područja Grada Zagreba i Sisačko-moslavačke županije, čime se želi dodatno poboljšati i ubrzati njihov tijek. Javnosti se obratio i premijer Plenković, koji pak smatra da su prilikom sanacija potresom pogođenih područja najveći problemi imovinsko-pravni odnosi. Dodao je da se prvo kreće s obnovom kuća koje imaju zelenu naljepnicu pa tek onda s onima koje imaju crvenu, kao i da su cijene građevinskog materijala zbog pandemije u porastu.

Potres u Zagrebu i Sisku

Kasni obnova potresom pogođenih područja u Gradu Zagrebu i Sisačko-moslavačkoj županiji | foto: Grad Zagreb

Nakon sastanka Stožera za obnovu potresom pogođenih područja u Hrvatskoj, javnosti se obratio premijer Andrej Plenković te je rekao da se sastao sa županom Sisačko-moslavačke županije Ivanom Celjakom, kao i da se Stožer redovno sastaje svaka tri dana. Štoviše, konačno su dobili cjelokupan pregled informacija o tome koliko je ljudi oštećeno u potresu, koliko je zgrada do sada obnovljeno te kojom dinamikom će se ubrzati cijeli proces, prenosi portal Index.hr.

U četvrtak , 26. kolovoza, stiglo je priopćenje o Izmjeni zakona o obnovi, a na pitanje novinara o tome je li možda prije trebalo započeti s tim izmjenama, s obzirom na to da se do sada jako malo toga napravilo, a od razornih potresa u Gradu Zagrebu i Sisačko-moslavačkoj županiji je prošlo dosta vremena, Plenković je odbacio takve tvrdnje.

Izdvojeni članak

Veliki plan vrijedan 15 milijardi kuna za spašavanje potresom pogođenog i izumirućeg područja

Prvo se obnavljaju kuće sa zelenom pa s crvenom naljepnicom

– Ne, to nije točno. Da biste dali punu informaciju, trebate reći da je taj zakon donesen praktički konsenzusom. Zakon je donesen odmah na početku zasjedanja prošle godine. Nitko nije imao primjedbe. Najveći problem su imovinsko-pravni odnosi, ovdje nešto manje, ali u Zagrebu su oni prepreka. Korigirat ćemo i stvar će se ubrzati, izjavio je Plenković.

Međutim, novinari ističu da se već mjesecima zna za takve stvari te na njihovo pitanje o tome je li ipak prekasno s cijelim procesom obnove ako se u obzir uzme to da je već prošlo 17 mjeseci, premijer, s druge strane, nije bio previše voljan odgovarati na takva pitanja.

– Pa evo, riješit će se, odgovorio je samo Plenković.

– Neki su u privremenom smještaju jer nisu htjeli prihvatiti bolji smještaj koji smo ponudili, bio je Plenkovićev odgovor na još jedno novinarsko pitanje. Dodao je da se s obnavljanjem kuća ide obrnutim redoslijedom, pa se tako prvo saniraju kuće koje su lakše stradale, odnosno one sa zelenim naljepnicama, a tek se onda ide na kuće označene crvenom naljepnicom.

Izmjena Zakona o obnovi – nemoguće istovremeno rješavati tri problema

Ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat izjavio je u četvrtak, 26. kolovoza, da će sigurno doći do izmjena Zakona o obnovi i podzakonskih akata, ocijenivši kako bi se time obnova potresom pogođenih područja poboljšala i ubrzala u odnosu na njen tijek do sada, izvijestila je Vlada RH.

– Teško je apostrofirati u ovom trenutku sve što će se mijenjati, ali već duže vrijeme naglašavam tri ključna problema koja ne daju da dinamika bude brža. Identifikacija mjesta prebivališta ili boravišta na sam dan potresa, veliki broj nepostojećih objekata koji su oštećeni i ono što je rak rana, ali ne samo Zagreba nego i drugih dijelova Hrvatske – nerazriješeni imovinsko-pravni odnosi, rekao je Horvat u priopćenju novinarima.

Ministar je naglasio da se to odnosi na sva područja koja su pogođena potresom, bez obzira na to je li riječ o Gradu Zagrebu ili zagrebačkoj okolici, Sisačko-moslavačkoj županiji – Sisku, Petrinji, Glini ili dijelu Karlovačke i Zagrebačke županije, stoji na stranicama Vlade. Također, Horvat je kao i premijer Plenković odbacio tvrdnje da postojeći zakon u potpunosti nije dobar, iako ima određenih problema u njegovoj provedbi upravo zbog toga što se ne može paralelno raditi na tri strane. Naime, smatra da je nemoguće istovremeno rješavati problem legalizacije, raspetljavati imovinsko-pravne odnose te ugovarati i provoditi proces obnove.

Izdvojeni članak

Cijene građevinskih materijala rastu u nebo: Što će biti s obnovom Zagreba i Banije?

Cijene građevinskog materijala u porastu

Plenković je komentirao i porast cijena materijala potrebnog za obnovu – Cijene građevinskog materijala rastu, ali nije to samo zbog nas, zbog Hrvatske. To su poremećaji zbog pandemije. Vlada prati pomno tu situaciju. Troškovi rastu nevezano za obnovu, prenosi portal Index.hr.

– U političkom smislu ja razumijem opoziciju, nije im lako. Rast BDP-a, sezona iznad svih očekivanja, osigurana sredstva za obnovu. Dinamika obnove, jednom kad se uhoda, će ići. Nigdje u svijetu se ne ide tako brzo kad je takva šteta u pitanju. Nitko nije obećavao preko noći, dodao je. Također, smatra da će se obnova ubrzati te da se  svakim danom ubrzava, a na pitanje kada će biti obnovljena prva kuća s crvenom naljepnicom, diplomatski je rekao kada bude sve spremno za takav pothvat.

Više o porastu cijena materijala pročitajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap