Pretraga

Zaprimaju se prijave za financiranje najamnine stradalnicima u potresu: Pogledajte koji su uvjeti

A- A+

Ministarstvo graditeljstva uputilo je Javni poziv za financiranje najamnine osobama čije su nekretnine stradale u potresima. Poziv je proširen i na one sugrađane na Banovini čiji domovi imaju žutu naljepnicu zbog oštećenja, a žive u kontejnerima. Prijave građana za odobravanje financiranja najamnine za stambeno zbrinjavanje zaprimaju se do 5. svibnja 2023.

Petrinja nakon potresa

Petrinja nakon potresa | foto: bauštela.hr

Ovim Javnim pozivom omogućuje se financiranje najamnine građanima čije su nekretnine označene kao PN1 (privremeno neuporabljivo – potreban detaljan pregled) i PN2 (privremeno neuporabljivo – potrebne hitne mjere intervencije). Također, omogućuje se i financiranje najamnina nekretnina koje su označene s N1 (neuporabljivo – zbog vanjskog utjecaja) i N2 (neuporabljivo – zbog oštećenja) te stoga nisu podobne za stanovanje.

Najam će se financirati osobama smještenima u mobilne stambene jedinice na području Sisačko-moslavačke županije, bez obzira na to jesu li u kontejnerskim naseljima ili u mobilnim stambenim jedinicama uz svoje kuće. Prijavu mogu podnijeti vlasnici obiteljskih kuća, vlasnici stanova i zaštićeni najmoprimci te srodnici tih osoba u prvoj liniji, koji su u vrijeme nastanka potresa, stanovali i imali prijavljeno prebivalište ili boravište u obiteljskim kućama, višestambenim zgradama i stambeno-poslovnim zgradama.

Izdvojeni članak

Vlada donijela nove odluke: Vlasnici zgrada sa žutim i crvenim naljepnicama neće plaćati pričuvu

Uvjeti za financiranje najma

Uvjet je da su te kuće i stanovi u preliminarnom pregledu označeni kao N1 (neuporabljivo – zbog vanjskog utjecaja) i N2 (neuporabljivo – zbog oštećenja) te stoga nisu podobni za stanovanje. Važno je i da se nalaze na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije, Zagrebačke županije, Sisačko-moslavačke županije i Karlovačke županije.

Mjera stambenog zbrinjavanja odnosi se na građane koji nemaju na raspolaganju drugi useljivi stambeni prostor u krugu od 20 kilometara od stradale nekretnine. Najamnina za zamjenski stan financira se isključivo temeljem sklopljenih ugovora o najmu koji su prijavljeni Ministarstvu financija, odnosno Poreznoj upravi.

Samcu se financira najam stana površine do 35 metara kvadratnih, te dodatnih deset metara kvadratnih po osobi i to po cijeni od 9,3 eura za metar kvadratni. Najamnina se isplaćuje izravno na račun najmodavca. Parametri za financiranje najma proizlaze iz sustava poticane stanogradnje. Mjera financiranja najma se primjenjuje do obnove oštećene nekretnine, revizije stupnja oštećenja ili pak eventualnog smještaja u stan u državnom vlasništvu.

Izdvojeni članak

Ministar Bačić u Saboru najavio: Građani će dobiti 3.300 eura za samoobnovu

Do sada za financiranje najamnina isplaćeno 5,1 milijuna eura

Zahtjevi za odobravanje financiranja najamnine podnose se na propisanim obrascima zajedno s pripadajućom dokumentacijom, neposredno ili putem pošte na adresu Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine: Ulica Republike Austrije 20, 10.000 Zagreb.

Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine je do sada raspisalo pet javnih poziva za financiranje najamnine osobama čiji su objekti stradali u potresima. Prema tome je do sada zbrinuto 1.513 osoba. Za tu je namjenu isplaćeno 9,1 milijuna eura, od čega 5,1 milijuna eura za sufinanciranje najma građanima i kućanstvima, a 4 milijuna eura za financiranje troškova smještaja za 192 osobe u Hostelu Arena.

Podsjećamo, odlukom Vlade sufinancirati će se troškovi režija za stanovanje, za vrijeme privremenog stambenog zbrinjavanja prema broju članova kućanstva, a u iznosu do najviše 160 eura mjesečno, i to za jednog člana kućanstva u iznosu od 100 eura mjesečno, za dva člana kućanstva u iznosu od 120 eura mjesečno, za tri člana kućanstva u iznosu od 140 eura mjesečno, a za 4 i više člana kućanstva u iznosu od 160 eura mjesečno. Više o tome čitajte ovdje.

Sve informacije o financiranju najamnine možete pronaći u Javnom pozivu koji donosimo.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Informacije možete pronaći i u ovom letku:

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab
Petrinja nakon potresa
Share via
Copy link
Powered by Social Snap