Pretraga

Grupna nabava opreme i angažiranja majstora za ugradnju solarnih elektrana

A- A+

Na sunčanoj strani, servis Zelene energetske zadruge (ZEZ) za podršku u realizaciji solarnih elektrana, poziva građane iz cijele Hrvatske spremne na ugradnju solarne elektrane za obiteljsku kuću, tvrtku ili obrt da se uključe u grupnu nabavu opreme i ugradnje solarnih elektrana. Cilj je osigurati veću isplativost ugradnje solarne elektrane izborom opreme visoke razine kvalitete po povoljnijim uvjetima, te sigurnost i podršku u cjelokupnom procesu njene realizacije.

stambena zgrada sa solarnom elektranom

stambena zgrada sa solarnom elektranom | foto: Domagoj Mak

Grupna nabava servisa Na sunčanoj strani podrazumijeva nabavu opreme i usluge ugradnje solarne elektrane. U suradnji s partnerskim instalaterima solarnih elektrana, servis sudionicima nudi tri opcije nabave koje se razlikuju u kategoriji kvalitete, rokovima jamstva proizvođača nakon ugradnje te cijeni opreme.

Jednostavnije i povoljnije

– Proces grupne nabave pokrenuli smo s ciljem da svima koji se ‘bore’ s razumijevanjem ponuda za opremu, izborom instalatera, osiguranjem termina ugradnje, promjenama u cijenama i drugim aktualnostima na tržištu, proces realizacije solarne elektrane učinimo bržim, jednostavnijim i isplativijim, pojasnila je Veselina Harabajs, voditeljica poslovnog razvoja servisa Na sunčanoj strani u Zelenoj energetskoj zadruzi.

Konačna količina opreme i konačan broj sudionika grupne nabave odredit će popust koji će sudionici ostvariti sudjelovanjem u ovakvom procesu realizacije solarne elektrane, a na temelju iskustva iz prethodnih izdanja grupne nabave procjenjuje se da će popust iznositi najmanje 15% na tržišne cijene.

Osim toga, sudionicima grupne nabave na raspolaganju su i dodatne pogodnosti poput popusta od 50% na izradu glavnog projekta solarne elektrane, brzih termina ugradnje te kontinuirane tehničke i savjetodavne podrške u realizaciji solarne elektrane stručnog tima servisa Na sunčanoj strani.

Izdvojeni članak

Na krov zgrade postavili 4 elektrane i za 20.000 eura postali energetski neovisni

Pozitivna iskustva

Servis je isti oblik nabave organizirao tijekom ljeta za područja Grada Zagreba i Zagrebačke županije. U nabavu se uključilo 50-ak građana koji su, osim nižih cijena investicije, upravo podršku tijekom svih faza realizacije istaknuli kao ključan benefit ovakvog pristupa. Među njima je i Vilim Lončar iz Zagreba.

– Uspješno smo završili nabavu i ugradnju i prije nekoliko dana u rad pustili solarnu elektranu snage 8 kW na krovu vlastite obiteljske kuće na Trešnjevci. Izuzetno sam zadovoljan suradnjom sa Zelenom energetskom zadrugom i njihovim stručnjacima u servisu Na sunčanoj strani. Bili su nam podrška u svim fazama procesa, od prvih informacija, izrade projekta, prijave na natječaj za poticaje, pa sve do grupne nabave i same realizacije, kaže Lončar.

Izdvojeni članak

Karlovac dobiva prvu samoodrživu stambenu zgradu sa sunčanom elektranom u Hrvatskoj

Zašto se prijaviti?

Iz ZEZ-a ističu kako se, uz godišnju uštedu na računu za struju do 85%, ulaganje u solarnu elektranu isplati već za šest do osam godina. Uz dodatak kako će se, s očekivanim rastom cijena električne energije u budućnosti, te sudjelovanjem u prilikama poput grupne nabave, ulaganje isplatiti i brže.

Pri tomu, solarna elektrana je maksimalno učinkovita barem 20 godina, što znači da će uz manju učinkovitost čistu energiju proizvoditi i nakon tog razdoblja. Ništa manje važno, solarna energija je prilika za značajno smanjenje ovisnosti o fosilnim energentima te smanjenje štetnih ugljičnih emisija.

Poziv za sudjelovanje u grupnoj nabavi otvoren je do 25. siječnja 2024., a za sudjelovanje se zainteresirane fizičke i pravne osobe mogu predbilježiti putem registracijskog obrasca koji možete pronaći ovdje.

U tijeku je natječaj za sufinanciranje izgradnje kućnih solarnih elektrana, detalje potražite ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap