Pretraga

Osijek gradi najsuvremenije energetsko postrojenje od 86 megavata

A- A+

Prostor na kojem se nalazi kompleks Termoelektrana-toplana Osijek, dobiva pojačanje. Gradi se kombi-kogeneracija električne snage od 85 megavata i toplinske od 60 MW. Smjestit će se u južnom dijelu kompleksa na raskrižju Divaltove ulice.

dimnjak zagrebačke Toplane | izvor: bauštela.hr

Glas Slavonije prenosi, kako osječki Te-To iza sebe ima nekoliko sagrađenih energetskih objekata, a građeni su u tri navrata od 1976. do 2017. godine. Osim bioelektrane koja je izgrađena 2017. godine, svi ostali su stari između 30 i 50 godina.

Nadalje prenose, kako je u studijama kombi-kogeneracija najavljena kao najsuvremenije energetsko postrojenje, koje radi uz električnu učinkovitost veću i za 52%, a ukupni neto stupanj učinkovitosti bi trebao iznositi i više od 88%.

Izdvojeni članak

Investicijski val u Osijeku: Gradit će trgovački centar i salon namještaja, a zaposlit će barem sto ljudi

Kombi blok je sazdan od plinske turbine snage 60 MW koja djeluje uz pomoć parne električne turbine od 25 MW. Svaki agregat ima svoj generator, a sveukupna ulazna snaga goriva iznosit će i do 150 megadžula po sekundi. Predviđaju rad postrojenja i do 25 godina.

Glas Slavonije na koncu prenosi, kako je trenutno na snazi javna rasprava na kojoj se procjenjuje utjecaj na okoliš nove elektrane, a za dva tjedna će se u Osijeku održati i javno izlaganje kompletnog projekta.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab
Copy link
Powered by Social Snap