Pretraga

Veliki uspjeh u borbi s klimatskim promjenama: Počeo s radom najveći stroj za hvatanje ugljikovog dioksida

A- A+

Borba s klimatskim promjenama postaje sve teža, pa je tako potrebno i nalaziti nove načine za borbu s ispušnim plinovima. Između ostalog, postoje i strojevi koji hvataju ugljikov dioksid – jedna od njih je i Orca.

Orca, foto: screenshot YouTube

Prva i najveća svjetska tvornica za hvatanje ugljika je počela s radom 8. rujna na Islandu. Ime stroja je Orca, a tvornicu je pokrenula švicarska tvrtka Climeworks. proces rada je jednostavan: sistem uzima CO2 iz zraka, miješa ga s vodom i zatim ga pumpom šalje u duboko podzemlje, gdje kroz prirodne mineralizacijske procese završava u kamenu, piše Designboom.

Orca ima kapacitet spremanja od čak 4.000 tone CO2 svake godine. Nalazi se u blizini Reykjavika, a sastavljena je od sabirnih jedinica na betonskim podlogama. Tvornica je dizajnirana tako da bude kompaktna, minimalnih dimenzija i modularna. Ukratko, to znači da bi se mogla lagano premjestiti i biti sastavljena bilo gdje drugdje.

Za samu izgradnju je trebalo oko 15 mjeseci, a tvornica koristi samo obnovljivu energiju kako bi se pokrenula. Točnije, onu koju pruža obližnja geotermalna elektrana.

Izdvojeni članak

I to može pomoći: Urbanizmom protiv klimatskih promjena

– Orca, kao prekretnica u industriji izravnog zahvata zraka (direct air capture, DAC), pruža skalabilan, fleksibilan i ponovljiv primjer za Climeworksove buduće širenje. S ovim uspjehom, spremni smo brzo pojačati naš kapacitet u idućim godinama. Postići da globalne emisije budu nula je i dalje dalek cilj, ali s Orcom, vjerujemo da smo korak bliže tom cilju, rekao je Jan Wurzbacher, ko-direktor i jedan od osnivača Climeworksa.

Christoph Gebald, drugi od osnivača i direktora, je rekao kako su ponosni, uzbuđeni i oduševljeni što su uspjeli doći do ovog stadija na njihovom putu za poništavanje klimatskih promjena. Istaknuo je kako je Orca sada stvarnost i rezultat ozbiljnog truda svih koji su sudjelovali u projektu. Također se zahvalio vladi Islanda, svim partnerima, investitorima, klijentima, medijima, ali i timu koji je sudjelovao u stvaranju Orce.

Veliki uspjeh u borbi s klimatskim promjenama: Počeo s radom najveći stroj za hvatanje ugljikovog dioksida
Share via
Copy link
Powered by Social Snap