Pretraga

Postavljanje božićnih lampica na krov brzo, jeftino i bez bušenja rupa

A- A+

Božićne lampice mogu oštetiti krov ako nisu mudro postavljene, a nitko se nakon blagdana sigurno ne želi suočiti se sa skupim popravcima krova. Velik rizik da se dogodi upravo to je uobičajena praksa fiksiranja lampica na šindru uz pomoć klamerica i čavala. Čak i u opciji kada se lampice postavljaju dugoročno, odnosno ostaju na krovovima nakon blagdana bez spajanja na struju. Alternativa koju vrijedi isprobati postoji.

kukice za postavljanje božićnih lampica

kukice za postavljanje božićnih lampica | foto: home depot

Razmislite o tome da ove blagdane ostavite sa strane klamericu i čavle koji mogu oštetiti šindru. Rupe koje na taj način nastanu mogu dovesti do ozbiljnih problema poput nakupljanja vode ili vlage u domu. Ovo može biti posebno ozbiljan rizik tijekom zimskih mjeseci za jakih kiša i prilikom otapanja snijega.

Alternativa koju vrijedi isprobati postoji. Riječ je o plastičnim kukicama koje se lako postavljaju duž linije krova, bez bušenja i zbijanja čavla, pa nakon što se uklone štete nema. Uz to, kukice ostavljaju mogućnost i postavljanja bez hodanja po krovu i napornog stajanja na ljestvama. Što je najbolje, mogu se nabaviti u svim trgovačkim lancima specijaliziranim za građevinu i uređenje doma, a cijena im je izuzetno povoljna. Za jedan paketić koji sadrži 20 kukica treba izdvojiti između 1,20 i 1,50 eura.

Izdvojeni članak

DIY božićno drvce: Otkrivamo kako napraviti drvce od podnica kreveta za samo 30 kuna

Kukice i ostali alat

Da bi znali koliko vam je kukica potrebno treba najprije izmjerite liniju krova koju planirate pokriti lampicama, odnosno znati duljinu niza lampica koji planirate postaviti. Idealno je da razmak između kukica bude približno 10 centimetara. To znači da će vam jedno pakiranje od 20 komada biti dovoljno za postavljanje lampica u dužini u 2 metra. Napravite svoju računicu i onda krenite u kupovinu. Svakako kupite i jedno dodatno pakiranje ako se koja kukica ošteti pri postavljanju ili spontano smanjite razmak između njih.

Uz kukice i lampice za postavljanje su vam potrebne još samo ljestve i nekoliko produžnih kablova namijenjenih za vanjsku upotrebu. Ako niste ljubitelj visine i ne privlači vas provesti pola dana na ljestvama možete lampice postaviti uz pomoć teleskopskog štapa s kukom na kraju. U tom slučaju uz pomoć ljestvi možete samo postaviti kukice i onda štapom razvući lampice kroz sve njih. No, treba znati da ova mogućnost postoji samo ako postavljate kukice koje se mogu fiksirati.

kukice za postavljanje božićnih lampica

kukice za postavljanje božićnih lampica | foto: homedecor.hr

Izvor napajanja

Prvo što biste trebali napraviti je plan za sigurno napajanje vaših blagdanskih svjetala iz električnog izvora. Prije nego uopće iznesete ljestve iz garaže, locirajte izvore energije, pazeći da prvo izmjerite udaljenost od početnog priključka do linije krova. Za eventualnu razliku pripremite produžne kablove odgovarajuće dužine. Također, provjerite koliko će dodatno opterećenje lampice stvarati za kućnu električnu mrežu.

Zatim razvucite niz lampica i spojite ih na struju kako bi provjerili njihovu ispravnost. Nitko ne želi postaviti lampice na krov i onda otkriti da pola njih ne radi. Ako uočite da je tu i tamo neka lampica prestala raditi možete ju zamijeniti s posljednjom uz nizu.

Izdvojeni članak

Vodič za ugradnju lustera: Kako ugraditi bazu, sigurno spojiti žice i koristiti indikatorski vijak

Postavljanje

Uvijek je dobro da za postavljanje lampica imate pomagača koji će pridržavati donji kraj niza i pobrinuti se prilikom učvršćivanja da se ne stvara preveliko opterećenje. Čak i u slučaju kada planirate koristiti teleskopski štap dobro je imati nekoga tko će biti na drugom kraju.

Najprije postavite kukice duž oluka, a potom krenite kroz njih provlačiti lampice. Razmak između kukica trebao bi približno biti 10  centimetara, sve više od toga je previše i niz neće biti ravan. Razmaci svakako mogu biti i manji. Pobrinite se da završetak niza bude postavljen u blizini izvora na struju ili priključka produžnog kabla.

Ako za provlačenje niza lampica planirate koristiti teleskopski štap, početak spojite ručno i zatim možete sići s ljestava. Zakačite lampice na kuku štapa i tako postepeno provlačite žicu. U početku će ovaj posao djelovati teško, no jednom kada uhvatite dobar kut postavljanja i ritam, s poslom možete biti gotovo tri puta brže nego li da ga obavljati uz pomoć ljestava.

Izdvojeni članak

Što kupiti bauštelcu/ki za Božić? Imamo deset prijedloga

Čišćenje oluka

Prije postavljanja lampica duž linije krova jako je važno očistiti oluke. Posebno ako se svijetla postavljaju izravno na njih. Božićna svjetla mogu se zagrijati. Kako područja oko svjetala postaju sve toplija, to može uzrokovati da se ostaci lišća u olucima počnu sušiti. Ako svjetla dođu u izravan kontakt s osušenim lišćem, može doći do požara.4

To je svakako rizik koji u koji se ne treba upuštati. Oluke nije teško očistiti, a kako to učiniti pogledajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap