Pretraga

Staklene stijene: Koje su prednosti i mane i kako se uklapaju u prostor?

A- A+

Staklene stijene su izrađene od kvalitetnog stakla, a mogu se staviti na prozore i vrata. Važno ih je pravilno instalirati kako bi pružale što bolju izolaciju. Baš kao i sve, i staklene stijene imaju neke prednosti, ali i mane. Tako će biti odlične za puštanje više svjetlosti u dom, ali će s druge strane s njima biti manje privatnosti.

staklene stijene u dnevnom boravku

Staklene stijene | foto: Pexels, Max Rahubovskiy

Staklene stijene se mogu staviti na vrata ili prozore vašeg doma, a mogu i služiti kao pregrade u uredima ili kao dio terase ili balkona. Ovo je sve popularniji izbor kod uređenja interijera, a posebno se koriste kod kuća na moru pri čemu je i onda bolji pogled prema van. Iako su izgledom vrlo jednostavne, ugradnja može biti poprilično komplicirana pa treba pripaziti na nekoliko detalja.

Što su staklene stijene?

Staklene stijene su moderne pregrade koje će se uklopiti u sve stilove uređenja. Najčešće se izrađuju od monolitnih kaljenih ili laminiranih stakala debljine 10 do 12 milimetara. Mogu biti pomične kada funkcioniraju kao klizna vrata, o kojima smo pisali ovdje, a mogu biti i pregradne koje se ne otvaraju. Pregradne se najčešće stavljaju u uredima ili kada se recimo želi odvojiti dio prostorija, dok su klizne često na terasama ili balkonima.

Staklene stijene mogu biti prozirne, ali i zamagljene. Isto tako, na njima mogu biti razni dezeni ili naljepnice, a mogu biti i u raznim bojama ili reflektirajuće. U nekim slučajevima možda na prvu nećete ni pomisliti da se radi o staklenim stijenama jer će biti dobro ‘obložene’. Sam izgled će ovisiti o preferencijama kupca i položaju stana ili kuće.

Koje su prednosti staklenih stijena?

Staklene stijene imaju puno prednosti. Prije svega, lijepo izgledaju u svakom prostoru i kroz njih se pruža lijep pogled. Također, omogućavaju veći ulazak svjetlosti u dom, što je idealno za sve manje prostore. Uz to su i vrlo moderne i jednostavne pa su idealne za sve tipove prostora. Posebne su i po svojoj funkciji jer mogu služiti kao prozor ili balkonska vrata, ali i kao dio kojim se odvajaju dvije prostorije.

Staklene stijene isto tako ne zauzimaju puno prostora jer se otvaraju i zatvaraju kliznim sistemom. One će se uklopiti u bilo koje uređenje jer su vrlo diskretne. Još jedna prednost je i što se lako čiste, na način kako se čiste i ostali prozori u domu.

Izdvojeni članak

[FOTO] Kako vam se sviđa spoj staklene stijene i kamena?

Koji su nedostaci staklenih stijena?

Iako imaju puno prednosti, imaju i nekoliko mana. Prvenstveno su skuplje od drugih materijala koji se koriste za izradu običnih prozora i vrata. Ne preporučuju se za kupovinu kod obitelji s malom djecom kako ne bi došlo do ozljeda djeteta zbog mogućnosti lomljenja stakla.

Pružaju puno svjetlosti i topline u dom, ali će značiti i manjak privatnosti jer se kroz njih vidi u kuće ili stanove. Posebnu pozornost treba posvetiti ugradnji, jer ako se staklene stijene krivo ugrade, toplinska izolacija će biti smanjena, a može doći i do problema s vlagom. Vlaga potom može dovesti do razvoja plijesni, što može biti opasno za zdravlje. Više o plijesni smo pisali u ovom tekstu.

Ugradnja nije toliko komplicirana

Prije svega je važno dobro napraviti pripremu. Treba točno izmjeriti dio gdje će doći staklene stijene, provjeriti i je li površina ravna, ali i počistiti otvore gdje će se staviti stijene. Ona stoji u okviru koji može biti napravljen od raznih materijala, od drva do metala, a kojeg čine nekoliko dijelova koji se spajaju. Unutar tih okvira se postavljaju brtve koje će služiti kao izolacija.

Na samom kraju se u okvir stavlja staklo i to oprezno kako ne bi puknulo. Idući korak je fiksiranje stakla kako bi stajalo na mjestu i kako ne bi došlo do lomljenja prilikom udara vjetra. Kao i kod postavljanja vrata, i ovdje će nekada biti potrebni završni radovi koji uključuju krpanje rupa, čišćenje i provjera je li sve na svojem mjestu, ali i je li sve dobro izolirano. Kako ne bi došlo do pogrešaka u ovom koraku, najbolje je angažirati stručnjaka.

Izdvojeni članak

Ulazna vrata: Kako odabrati ona najbolja koja će trajati godinama?

Staklene stijene cijena

Cijena staklene stijene će ovisiti o više faktora. Odmah na početku treba znati da će biti skuplje od običnih prozora ili vrata. Cijena će tako ovisiti o dimenzijama, vrsti ostakljenja, načinu otvaranja i materijalu okviru. Najjeftiniji materijal će biti PVC, dok će najizdržljiviji biti aluminij.

Dakle, staklene stijene imaju više prednosti nego mana, ali zato treba obratiti pozornost na neke stvari. Najvažnije je dobro ih ugraditi i paziti da sve sjedne na svoje mjesto. Kupovina staklene stijene će biti nešto skuplja, ali će zato ova investicija pružiti drugačiji izgled vašem domu. Lijepo će se uklopiti u svaki prostor, pružit će prostoru dozu topline i osigurat će prirodnu svjetlost u svako doba.

Copy link
Powered by Social Snap