Pretraga

APN odobrio 3.810 subvencioniranih stambenih kredita, prosječno zaduženje po kreditu 81.300 eura

A- A+

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) do sada je obradila 4.200 od zaprimljenih 5.560 zahtjeva za subvencionirane stambene kredite koji su podneseni  u razdoblju od 20. ožujka do 24. travnja 2023. godine. Samo 12 zahtjeva je odbijeno.

useljavanje u novi dom

useljavanje u novi dom | foto: Freepik

Iz Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine izvještavaju kako je APN odobrio je 3.810 zahtjeva, 368 je na dopuni, a 12 je zahtjeva odbijeno. Također među zaprimljenim prijavama zabilježeno je 10 zahtjeva čiji su podnositelji odustali od subvencije.

Prema dosad obrađenim zahtjevima, prosječni iznos subvencioniranog kredita iznosi 81.300 eura, a prosječan rok otplate je 23 godine. Prosječna životna dob korisnika subvencioniranog kredita je 32 godine, a iznos mjesečnog anuiteta koji otplaćuju je 451 eura od čega mjesečna subvencija iznosi 156 eura.

Kamate od 3,12 do 3,75 posto

Za mjeru su se mogli prijaviti svi građani Republike Hrvatske mlađi od 45 godina koji u svom vlasništvu nemaju stan ili kuću, a ispunjavaju uvjete banke za dobivanje stambenog kredita. za provođenje ovogodišnjeg natječaja APN potpisala ugovore s 12 banaka koje su ponudile efektivne kamatne stope od 3,12 do 3,75 posto.

Izdvojeni članak

Vladin Savjet za mlade: ‘Subvencije stambenih kredita i POS programi pokazali su se isplativima’

Iz APN-a podsjećaju kako se subvencioniranje kredita odobrava za kupnju stana/kuće ili gradnju kuće do najviše 1.500 eura po metru kvadratnom, odnosno do najvišeg iznosa kredita od 100 tisuća eura, pri čemu rok otplate kredita ne smije biti kraći od 15 godina. Visina subvencije ovisi pak o indeksu razvijenosti mjesta na kojem se nekretnina kupuje, odnosno gradi, te se kreće od 30 do 51 posto iznosa rate kredita.

Mogućnost produženja subvencije za obitelji s djecom

Treba znati i kako se subvencija države dodjeljuje za prvih pet godina otplate kredita, uz mogućnost produženja od dvije godine za svako živorođeno, odnosno usvojeno dijete u razdoblju subvencioniranja kredita. Uz napomenu kako je produženje subvencija za dodatnu godinu po svakom djetetu omogućeno je i za obitelji koje već imaju djecu u trenutku podnošenja zahtjeva, kao i u slučaju da je podnositelj zahtjeva ili član njegova obiteljskog domaćinstva utvrđenog invaliditeta većeg od 50 posto tjelesnog oštećenja.

Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine ističe kako je ovom mjerom stambenog zbrinjavanja svoj dom dosad osiguralo preko 33.000 mladih obitelji.  U tim je obiteljima rođeno više od 7.800 djece te je prijavljeno više od 17.500 maloljetne djece radi mogućnosti korištenja dodatne subvencije sukladno zakonskim propisima.

Koje su banke za ovaj natječaj potpisale ugovor sa APN-om pogledajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap