Pretraga

Kolaps građevinskog diva Evergrande, u SAD-u podnijeli zahtjev za zaštitu imovine od stečaja

A- A+

Nekretninski div Evergrande podnio je zahtjev za zaštitu od stečaja u SAD-u dok se kriza nekretnina u Kini produbljuje. Ovaj potez trebao bi omogućiti teško zaduženoj tvrtki da zaštiti svoju imovinu u SAD-u dok radi na više milijardi dolara vrijednom ugovoru s vjerovnicima.

Neboderi u Kini | Screenshot/Youtube

China Evergrande Group podnio je zahtjev za zaštitu od stečaja prema poglavlju 15 sudu u New Yorku. Poglavlje 15 štiti američku imovinu strane tvrtke dok ona radi na restrukturiranju svojih dugova. Kulminacija je to financijskih poteškoća s kojima se ovaj građevinski gigant bori od kako 2021. godine tvrtka nije mogla platiti svoje ogromne dugove, te izazvala potres na globalnom financijskom tržištu, izvještava BBC.

Umjesto sanacije starih dugova, novi gubitci

S dugovima koji se procjenjuju na više od 300 milijardi dolara, Evergrande  je posljednje dvije godine bio najzaduženiji developer na svijetu. Njegovim je dionicama od prošle godine obustavljeno trgovanje. No, u srpnju je stigao novi šok, grupacija je objavila gubitak od ukupno 581,9 milijardi juana, odnosno 80 milijardi dolara od 2021. godine.

Evergrande grupa u svojoj jedinici za nekretnine ima 1.300 projekata u više od 280 kineskih gradova. Njene ostale djelatnosti uključuju proizvodnju električnih automobila i sportsku djelatnost. Ima veliki utjecaj kako na kinesku, tako i na svjetsku ekonomiju pa trenutno ubrzano raste zabrinutost zbog njihove nemogućnost reprogramiranja dugova.

Izdvojeni članak

Jedna od najvećih kineskih kompanija u građevinarstvu propustila posljednji rok za plaćanje duga

Produbljuje se kriza u Kini

Osjećaj nesigurnosti poslovanja u sektoru nekretnine dodatno je pojačan s obzirom na to da je nedavno još jedna veliki kineski nekretninski div, Country Garden, upozorio je da bi mogao zabilježiti gubitak do 7,6 milijardi dolara u prvih šest mjeseci ove godine. Dok se paralelno, neke od najvećih kompanija na kineskom tržištu nekretnina bore se s pronalaženjem novca za dovršetak izgradnje.

‘Ključ ovog problema je dovršavanje nedovršenih projekata jer će to barem zadržati dio financiranja’, rekao je za BBC Steven Cochrane iz tvrtke za ekonomska istraživanja Moody’s Analytics. Dodao je da su mnoge kuće spomenutih globalnih građevinskih igrača unaprijed prodane, a ako gradnja dugoročno bude zaustavljena, kupci više neće plaćati hipoteke, što će stvoriti dodatne probleme u sustavu financiranja. No, valja i spomenuti kako je Evergrande prošle godine u rujnu uspio aktivirati svoje građevinske projekte koji su bili na čekanju,  o čemu možete pročitati ovdje, ali, čini se, grupaciji to nije pomoglo da se izvuče iz financijski teškoća.

Copy link
Powered by Social Snap