Pretraga

Najam državnih nekretnina: u Zagrebu pomama za garažama, u Splitu 55 kvadrata ‘otišlo’ za 2.500 eura

A- A+

Završen je šesti javni natječaj Državnih nekretnina u 2023., a kojim je u zakup ponuđeno 28 državnih poslovnih prostora.  Na natječaj je pristigla 61 ponuda za nekretnine u osam hrvatskih gradova, a najviše njih za dvije garaže u Zagrebu, te za manji poslovni prostor u Opatiji. Za najam sedam nekretnina nitko nije bio zainteresiran, a najvišu cijenu po kvadratu postigao je poslovni prostor u Splitu.

poslovni prostor Sinjska 7-2

poslovni prostor Sinjska 7-2 | foto: Državne nekretnine

U posljednjem ljetnom krugu najma državnih nekretnina, poslovnih prostora i garaža na području Zagreba, Karlovca, Opatije, Matulja, Osijeka, Rijeke, Splita i Varaždina, ponuđena je 61 nekretnina, a prema preliminarnim rezultatima natječaja bit će ugovoren najam za njih oko 70 posto. Naime, bez pristiglih ponuda su ostala po dva prostora u Karlovcu i Rijeci kao i tri prostora u Zagrebu.

Izdvojeni članak

MMF: Nekretnine treba oporezivati prema ukupnoj vrijednosti, a ne kvadraturi

Bitka za garaže u Zagrebu

Najviše ponuda je pristiglo za dvije garaže u Zagrebu! Riječ je o garaži u Ujevićevoj ulici na kućnom broju 10, površine 15,68 kvadrata koja se nalazi na prvoj etaži stambene zgrade. Početna cijena mjesečnog najma samo 40,77 eura. Stoga i ne čudi da je za ovu nekretninu pristiglo čak 11 ponuda.

Veliki interes zabilježen je i za još jednu garažu u Zagrebu koja se također nalazi na prvoj etaži stambene zgrade u Dolencovoj 4, ulici u kojoj se uvijek traži parkirališno mjesto više. Riječ je o prostoru površine približno 20 kvadrata za koji je početna cijena najamnine iznosila 50.88 eura.

Također, više je ponuda zaprimljeno za poslovni prostor u ulici Maršala Tita u Opatiji koji se nalazi u prizemlju ulične zgrade, te je površine 13 četvornih metara. Početna cijena najamnine za ovaj lokal iznosila je 202,16 eura, a s obzirom na velik interes koji je izazvala, te na tržišnu cijenu najma okolnih poslovnih prostora, pretpostavka je kako je budući najmoprimac ponudio barem duplo veći iznos.

garaža Ujevićeva ulica

garaža Ujevićeva ulica | foto: Državne nekretnine

55 kvadrata za 2.500 eura

Najviša zakupnina po četvornom metru ponuđena je za poslovni prostor u Splitu površine 55,55 kvadrata, u Sinjskoj ulici 7/2, te iznosi 2.499,75 eura mjesečno, odnosno iznosi 45 eura po kvadratu. Riječ je o prizemlju ulične zgrade na atraktivnoj lokaciji za vezanu turističku djelatnost. Stoga i ne čudi da je početna cijena najma od 958,46 eura kroz nadmetanje otišla u nebo. Valja napomenuti kako interesa nije manjkalo ni za susjedni prostor na adresi Sinjska 7, površine 58,77 kvadrata čija je početna cijena iznosila 507,01 eura.

Javno otvaranje zaprimljenih ponuda održano je 14. rujna u prostorijama Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, a službeni rezultati natječaja bit će objavljeni krajem sljedećeg tjedna. Tada će biti poznate cijene najma svih nekretnina koje su bile dio natječaja.

Vlada je najavila subvencioniranje najma stanova za mlade obitelji, detalje potražite ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap