Pretraga

Objavljeni novi podatci Eurostata, i dalje rastu cijene kuća: U Hrvatskoj zabilježen rast od 13,6%

A- A+

Objavljeno je novo izvješće Eurostata, u kojemu se predstavljaju podatci o cijenama kuća. U odnosu na drugi kvartal 2021. godine, u drugom kvartalu 2022. godine je došlo do porasta od 9,3% u europskoj zoni, odnosno 9,9% u Europskoj uniji. Ovo je lagani pad, nakon što je u prvom kvartalu 2022. godine bio izmjeren porast cijena od 9,8% u europskoj zoni i 10,4% u Europskoj uniji. U Hrvatskoj je došlo do porasta od 13,6%.

Graf porasta cijena kuća kroz godine, foto: Eurostat

Podaci za Europsku uniju se odnose na sve države članica, a kada govorimo o europskoj zoni, uzimaju se u obzir podaci za Belgiju, Njemačku, Estoniju, Irsku, Grčku, Španjolsku, Francusku, Italiju, Cirpus, Latviju, Litviju, Luksemburg, Maltu, Nizozemsku, Austriju, Portugal, Sloveniju, Slovačku i Finsku.

Došlo je kod porasta cijena kuća na godišnjoj razini na tržištima svih država članica EU, a u čak 16 država je zabilježen porast veći od 10%. Najniži porast je bio zabilježen na Cipru (+2,0%), u Finskoj (2,2%) i u Danskoj (2,8%). Najveći porast je tako zabilježen u Estoniji (+27,4%), Češkoj (+23,1%), Mađarskoj (+22,8%) i Litvi (+22,1%).

Izdvojeni članak

Prema izvješću Eurostata građevinarstvu u Hrvatskoj se drži bolje od europskog prosjeka

Kada se uspoređuju rezultati drugog kvartala 2022. godine s drugim kvartalom 2021. godine, također se primjećuje trend rasta cijena u svim državama članicama. Najmanji porast je zabilježen u Šveskoj (+0,5%), Finskoj (+1,3%) i Belgiji (+1,3%), a najveći porast je zabilježen u Estoniji (+8,0%), Litviji (+5,9%), Latviji i Slovačkoj (u obje države +5,5%).

Tablica porasta cijena, foto: Eurostat

Donosimo i tablicu s prikazom porasta cijena u svim državama Europske unije, dok je Hrvatska označena sa žutim markerom.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab
Copy link
Powered by Social Snap