Pretraga

Obnova zaštićenih pročelja u ovom gradu nije samo teret suvlasnika

A- A+

U sklopu sanacije i obnove pročelja i krovova građevina unutar kulturno-povijesne cjeline grada Bjelovara planiraju se sufinancirati radovi na 12 građevina ukupne vrijednosti gotovo milijun eura. Veliki je ovo projekt pomoći suvlasnicima stambenih zgrada koje su pod konzervatorskom zaštitom, te si stoga ne mogu priuštiti skupu obnovu.

grad bjelovar konstrukcijska obnova

Konstrukcijska obnova zgrada u Bjelovaru, foto: Facebook Grad Bjelovar; Branka Sobodić

Gotovo milijun eura u Bjelovaru će biti uloženo u obnovu povijesne gradske jezgre, odnosno 12 njenih značajnih građevina. Grad Bjelovar sufinancira do 50 posto svake pojedinačne investicije, ovisno o broju prikupljenih bodova na natječaju, istaknuto je prilikom potpisivanja ugovora u gradskoj upravi.

Ukupan iznosu subvencije Grada iznosi 301.137 eura, dok ukupna vrijednost radova iznosi 968.560,22 eura. Novac će biti uvelike uložen u obnovu pročelja sukladno konzervatorskim zahtjevima.

Izdvojeni članak

Idejno rješenje Mplana za studentski dom u Bjelovaru vrijedan 5,3 milijuna eura

– Imamo puno oronulih pročelja na zgradama u centru grada, a kako je riječ o zaštićenoj zoni i starim zgradama koje imaju svoju kulturno-povijesnu vrijednost, njihovo održavanje jako je skupo. Odlučili smo stoga nastaviti pomagati građanima da ih sami obnove, rekao je gradonačelnik, Dario Hrebak.

Predstavnik stanara jedne od zgrada koje će se obnoviti, Ivica Vranjić, za hrt.hr kaže da procedura prijave na natječaj nije bila komplicirana, ali bez financijske pomoći Grada Bjelovara teško bi se odlučili na tu investiciju.

– Vlasnici stanova u našoj zgradi većinom su umirovljenici, a u ovakve zahvate bi zaista bilo teško ući isključivo iz pričuve. Investicija će nas koštati 76.000 eura, a od grada ćemo dobiti 30.000. Imamo i nešto svojih sredstava, a vjerojatno ćemo dići kredit. No, ako to uspješno napravimo sljedećih dvadesetak godina smo mirni, zaključuje Vranjić.

Pogledajte ovdje kako izgleda nova moderna kompostana u Bjelovaru.

Copy link
Powered by Social Snap