Pretraga

Pametno upravljanje sustavima grijanja, hlađenja, ventilacije u zgradama

A- A+

KING ICT, Pametna energija i FER razvili su programsko rješenje za pametno i centralizirano upravljanje zajedničkim infrastrukturnim sustavima u zgradama. Riječ je o programu koji omogućuje efikasniji nadzor nad sustavima grijanja, hlađenja, ventilacije, osvjetljenja energetskog napajanja, protupožarne zaštite, sustav dojave požara i tehničke zaštite.

centraliziran nadzor | foto: Freepik

centraliziran nadzor | foto: Freepik

Tvrtke KING ICT i Pametna energija u suradnji s Fakultetom elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu razvile su inovativno programsko rješenje za centralizirani nadzor i upravljanje kritičnom infrastrukturom poslovnih i stambenih objekata. Projekt je realiziran u tri godine i njegovom provedbom stvoreni su tehnološki preduvjeti koji će omogućiti povezivanje različitih elektrosustava i strojarskih sustava za energetiku i nadzor okoline u jedinstvenu cjelinu, piše lidermedia.hr.

Sustavi kritične infrastrukture uključuju sustave grijanja, hlađenja, ventilacije, osvjetljenja energetskog napajanja, protupožarne zaštite, sustav dojave požara i tehničke zaštite.

-Ti sustavi uglavnom se ugrađuju kao odvojeni sustavi u zgradama, pa je upravljanje njima prilično složeno jer se svakim od njih treba upravljati odvojeno, a da pritom ne postoji mogućnost njihove međusobne komunikacije i interakcije. Budući da pripadaju istoj građevini, trebali bi tvoriti jedinstvenu cjelinu za tehnički nadzor elektroinstalacija, strojarskih i sigurnosnih instalacija na građevini – objašnjava Dražen Pavlić, voditelj operacija istraživanja, razvoja i inovacija u KING ICT-u.

Izdvojeni članak

Hrvatska aplikacija za bauštelce: Digitalni alat koji će olakšati život na gradilištu

Dodaje i kako su Rješenjem su integrirana i mjerenja okolišnih uvjeta te evidencija o broju osoba u temperaturnim zonama.

– Projekt je proveden u suradnji s Fakultetom elektrotehnike i računarstva iz Zagreba, a posebno nas veseli međunarodna suradnja sa stručnjacima za automatiku i energetiku sa znanstvenim interesom u području upravljačkog inženjeringa, strojnog učenja i energetske elektronike. Na tom projektu, uz visok stupanj ostvarenja očekivanih rezultata, stekli smo i mnoga korisna iskustva koja ćemo moći primijeniti i u budućim projektima. Ostvarena suradnja s predstavnicima akademske zajednice i međunarodnim partnerima zasigurno će biti temelj budućeg razvoja poslovanja KING ICT-a i povezanih društava – istaknuo je Pavlić.

Doznajte ovdje sve o pričuvi kao važnoj polugi za upravljanje nekretninama.

Copy link
Powered by Social Snap