Pretraga

Top zgrada domaćeg IT centra na 4.000 kvadrata s baš posebnim pročeljem

A- A+

Osijek ima novi IT poslovni centar, modernu zgradu čija je izgradnja koštala čak 8,7 milijuna eura. Centar se prostire na 4.000 četvornih metara, a sadrži modularnu konferencijsku dvoranu s oko 300 sjedećih mjesta, tridesetak ureda, coworking prostor, informatički laboratorij, ugostiteljski objekt. Kao građevina poseban je iznutra jer je konstruiran imajući na umu specifične zahtjeve svojih budućih stanara. Ni vanjština ne zaostaje, a posve posebni detalji nalaze se na pročelju.

IT poslovni centar Osijek

IT poslovni centar Osijek | foto: Grad Osijek

IT park nalazi se u širem središtu Osijeka uz jednu od glavnih gradskih prometnica koja je neposredno povezana s južnom obilaznicom, a uz zonu postoje javni gradski prijevoz, biciklistička i pješačka staza. Iz Grada Osijeka ističu kako je na prostoru od oko 26.000 kvadrata komunalno i infrastrukturno uređeno deset zemljišnih čestica, veličine od 1.200 do 2.300 kvadrata, a na jednoj od njih izgrađen je IT poslovni centar.

Strateški projekt

Riječ je o strateškom projektu Grada Osijeka čiju je izgradnju podržala i Vlada Republike Hrvatske. Predstavlja poduzetničku zonu koja za cilj ima okupiti osječku IT zajednicu na jednome mjestu. IT poslovni centar okosnica je tog plana.

– Izgradnja poslovnog centra je započela u listopadu 2022. godine. Rok je bio 14 mjeseci, tako da su svi rokovi ispoštovani. Zgrada je na 4 tisuće kvadrata i ovdje planiramo da će raditi oko 200 ljudi iz IT sektora koji je jedan od najbrže rastućih u cijelim svijetu, pa tako i gradu Osijeku, rekao je Radić dodavši kako će novi IT centar utjecati na zapošljavanje u lokalnoj zajednici.

Izdvojeni članak

Otvorena zgrada Coworking Pula, projektirao ju Bruno Juričić, a sagradila tvrtka Lavčević

– U ovom trenutku imaju oko 1.500 zaposlenih. Ovdje je cilj da se stvori sinergijski učinak između samih tvrtki kako bi neke od njih danas, sutra stasale u veće tvrtke i zapošljavale još veći broj naših sugrađana, rekao je u pobodu otvorenja osječki gradonačelnik, rekao je Radić. te dodao da se.

Najam 8 eura za kvadrat

Ukupna vrijednost IT parka iznosi 9,6 milijuna eura, a vrijednost same zgrade IT poslovnog centra je 8,7 milijuna eura. Centrom upravlja novoosnovana gradska tvrtka OS centar, a direktor tvrtke Antonio Lozančić rekao je da velika potražnja za novim prostorom, te da će početnom cijena najma ovdje biti od 8 eura po četvornome metru. Prvi stanari očekuju u lipnju ove godine.

Predsjednik udruge Osijek Software City Mihael Tomić ocijenio je ovaj projekt krunom suradnje između Grada Osijeka i udruge Osijek Software City i IT sektora, te zaključio da IT park Osijek daje dodatnu težinu cijeloj IT industriji u ovoj regiji.

IT poslovni centar Osijek

IT poslovni centar Osijek | foto: Grad Osijek

Posebno pročelje

Treba istaknuti i kako je novi IT poslovi centar u Osijeku kao građevina poseban u svakom smislu. Iznutra jer je konstruiran imajući na umu specifične zahtjeve svojih budućih stanara. Izvana je pak poseban zbog detalja na pročelju koji simboliziraju djelatnost koja će se u prostoru obavljati.

Zgrada se stoji od prizemlja i tri kata. No, ne u punom profilu. Dio prizemlja i prvog kata vizualno su izmješteni iz zgrade te implementirani poprečno što je potez koji je osigurao modularnost i maksimalnu iskoristivost prostora.

Doznajte ovdje gdje se gradi novi Zdravstveni centar, bit će dom HGSS-u, a imat će i heliodrom.

Copy link
Powered by Social Snap