Pretraga

Godinu i tri mjeseca nakon potresa na Markuševcu kreće rušenje kuća s crvenom naljepnicom

A- A+

Godinu i tri mjeseca nakon potresa koji je u potpunosti promijenio živote brojnim Zagrepčanima i više od 11.000 zahtjeva za obnovu počinje proces rušenja kuća kojima je nakon potresa dodijeljena crvena naljepnica. Prva kuća namijenjena za rušenje nalazi se na području Markuševca.

potres

Potres, cigle foto: Luka Matijević | baustela.hr

Prema novom Zakonu o obnovi do sada su za rušenje namijenjene tek tri obiteljske kuće.

Od zagrebačkog potresa prošlo je 445 dana. Unatoč proteklim danima i 11.238 predanih zahtjeva za obnovu prva kuća kojoj je nakon potresa dodijeljena crvena naljepnica zbog stupnja oštećenosti ruši se danas i to na području zagrebačkog Markuševca.

Realizacijom postupka uklanjanja oštećenih kuća upravlja Fond za obnovu na temelju odluka Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Konačno je krenulo

Prva kuća namijenjena za rušenje nalazi se u epicentru zagrebačkog potresa, Markuševcu. Vlasnici kuće Nadici Sunek laknulo je zbog početka postupka uklanjanja.

– Osjećam se zadovoljno i sretna sam što je konačno krenulo. U toj kući sam rođena i sad se osjećam rasterećeno što smo uspjeli sakupiti sve papire na vrijeme. Bilo je nekih problema, ali smo uspjeli sve, navodi za RTL.

Nakon rušenja oštećene kuće obitelj planira izgraditi novu u kojoj će Nadica živjeti sa svojom kćeri i dvije unuke.

– Očekujem da nova kuća bude protupotresna jer smo svi pod stresom od potresa i očekujem ono kaj odredi Ministarstvo i Fond, dodaje Nadica za RTL.

Na području Markuševca crvena naljepnica dodijeljena je 173 obiteljske kuće.

Godinu i tri mjeseca nakon potresa na Markuševcu kreće rušenje kuća s crvenom naljepnicom
Share via
Copy link
Powered by Social Snap