Pretraga

HAC konačno otvorio ponude za autocestu do Siska: Drama se ipak nije izbjegla

A- A+

Više od četiri mjeseca nakon objave natječaja u Hrvatskim autocestama danas su konačno otvorene ponude za izgradnju dionice autoceste A11 od Zagreba do Siska. No, otvaranje pristiglih ponuda nije prošlo bez drame.

autocesta

Autocesta A11 Zagreb-Sisak | foto: Hrvatske autoceste

Natječaj za izgradnju dionice autoceste od Zagreba do Siska Hrvatske autoceste objavile su početkom ožujka ove godine, no, zbog promjene u natječajnoj dokumentaciji, ubrzo raspisuju novi.

Još od objave prvog natječaja priču o izgradnji dionice od Lekenika do čvora Sisak na autocesti A11 prate veće i manje drame. Naime, investiciju Hrvatskih autocesta vrijednu 300 milijuna kuna obilježilo je mijenjanje natječajne dokumentacije i obustava javne nabave zbog čega je današnje otvaranje pristiglih ponuda praćeno s posebnom pozornošću.

No, baš kao i natječaji, ni otvaranje ponuda nije prošlo bez određene drame.

Najniža ponuda premašuje procjene

Kao što smo već pisali, prvi HAC-ov natječaj za izgradnju dionice Lekenik-čvor Sisak autoceste A11 objavljen je početkom ožujka ove godine. Prema procjeni navedenoj u natječaju vrijednost radova izgradnje dionice trebala je biti 300 milijuna kuna. No, od devet pristiglih ponuda ona najniža premašuje ovaj iznos.

Riječ je o ponudi zajednica ponuditelja COLAS Hrvatska i Geotehnika iz Slovenije, a koja iznosi 351,6 milijuna kuna. Najnižu pristiglu ponudu prati ponuda pristigla iz Albanije, tvrtke Gener 2 Sh, koji radove procjenjuju na 367 milijuna kuna. S druge strane, najskuplja od devet pristiglih ponuda stigla je iz Austrije od tvrtke Swietelsky, a iznosi 456,3 milijuna kuna.

Ipak, natječaj koji su okarakterizirale brojne odgode i promjene u dokumentaciji ni na svom kraju nije prošao bez određene drame. Naime, kako doznaju iz Jutarnjeg lista, netom prije roka za otvaranje ponude pristigla je žalba turske tvrtka Tenta Yapi Insaat. Riječ je o trećoj žalbi pristigloj na HAC-ov natječaj. No, ovoga puta iz HAC-a su odlučili, bez obzira na žalbu, otvoriti pristigle ponude.

Izdvojeni članak

Hrvatske autoceste raspisale novi natječaj za dionicu A11 Lekenik – čvor Sisak: Mijenja se projektna dokumentacija

Turci se žalili nekoliko puta

Prvu žalbu, kao što smo već pisali, uputila je crnogorska tvrtka u travnju ove godine. Crnogorci tada navode da su iz Hrvatskih autocesta izmjenama natječajne dokumentacije nezakonito postrožili uvjete sposobnosti. Državna komisija za kontrolu postupka javne nabave žalbu je prihvatila.

Jedna od žalbi stigla je od bugarske tvrtke Trace Group. No, Državna komisija njihovu žalbu odbija. Posljednja žalba stiže od turske tvrtke  Tenta Yapi Insaat iz Ankare koji se u nekoliko navrata žale na natječaj zbog čega se otvaranje ponuda prolongiralo sve do danas kada su iz HAC-a odlučili ‘ignorirati’ njihovu posljednju žalbu.

Odabrani izvođač radova imat će rok od 24 mjeseca od potpisivanja ugovora za izgradnju dionice Lekenik-čvor Sisak, dok će Hrvatske autoceste graditi spojnu cestu od čvora do ulaza u grad.

HAC konačno otvorio ponude za autocestu do Siska: Drama se ipak nije izbjegla
Share via
Copy link
Powered by Social Snap