Pretraga

Urbanistički plan uređenja Bloka Badel na javnom savjetovanju: Napokon će dobiti urbanu strukturu

A- A+

U javnoj raspravi je prijedlog urbanističkog plana uređenja Bloka Badel, odnosno bloka Vlaška-Šubićeva-Martićeva-Derenčinova. Radi se jedinom dijelu na krajnjem istoku Donjeg grada, koji nije dovršen. Taj dio grada nema jasno određenu urbanu strukturu i namjenu i zato je napravljen prijedlog o uređenju.

UPU Blok Badel

UPU Blok Badel | Ilustracija: Grad Zagreb

Blok Badel omeđen je na sjeveru Vlaškom ulicom, na istoku Trgom Eugena Kvaternika i Ulicom Pavla Šubića, na jugu Martićevom ulicom i na zapadu Ulicom Marijana Derenčina. Površina cijelog bloka, sveukupnog prostora izrade urbanističkog plana uređenja (UPU), iznosi oko 3 hektara, a površina užeg područja zahvata, odnosno obuhvata provedenog gradskog projekta, iznosi oko 2 hektara.

Unutar obuhvata se nalaze pojedinačne građevine s obilježjima kulturnog dobra. Kao posebno vrijedne ističu se sljedeće građevine: Upravna zgrada (Vlaška ulica 116), Zgrada tvornice pjenice (destilerija) u centralnom dijelu unutrašnjosti bloka, Zgrada rafinerije i pecare žeste, kasnije dio tvornice Gorica (Ulica P. Šubića 55) i Zgrada skladišta (južno od Upravne zgrade).

Izdvojeni članak

Nova odluka Grada: Mijenjaju se planovi za Blok Kvatrić i Blok Badel

Prema prijedlogu urbanističkog plana uređenja, namjera je Grada zaštititi i obnoviti zgrade iz doba razvoja zagrebačke industrije. Tako bi se omogućila rekonstrukcija i prenamjena Zgrade tvornice pjenice, kao i vrijednih pročelja Tvorničke zgrade Gorica i Zgrade skladišta.

Zadržala bi se postojeća raznolikost visina uličnih građevina, postojeća urbana matrica i tipologija gradnje, a osigurali bi se i javni pješački prolazi, otvorenih i zatvorenih javnih prostora u bloku. Krenulo bi se i u cjelovito uređenje partera i zelenih površina, te formiranje javnih otvorenih i parkovnih prostora uz Zgradu tvornice pjenice.

Djelomična transformacija tvornice Badel

Osnovna prostorna organizacija područja obuhvata UPU-a u potpunosti je definirana postojećim obodnim prometnicama, a tipologija planirane prostorne strukture je definirana prvonagrađenim natječajnim radom. Njime je planirano dovršenje blokovske strukture u najvećem dijelu prostora, uz dva prostorna visinska akcenta kao protuteža stambenom neboderu na adresi Vlaška ulica 106.

Planom se predviđa zadržavanje postojeće izgradnje u pretežito dovršenom sjevernom dijelu bloka. Također, predviđa se i djelomična transformacija prostorne strukture bivšeg industrijskog kompleksa tvornice Badel/Arko u središnjem i južnom dijelu, i to uklanjanjem većine pogonskih građevina osim posebno istaknutih primjera industrijske baštine, kao i novom gradnjom.

Izdvojeni članak

Urbanistički plan novog zagrebačkog kvarta: Gradit će se zgrade, društveni objekti, a trećina prostora predviđena je za zelenu površinu

UPU-om se planira značajna kvantitativna i kvalitativna promjena ovog dijela grada kroz cjelovitu prostornu, oblikovnu i sadržajnu revitalizaciju područja obuhvata u poslovno-stambeni blok. S ciljem vraćanja stalnih stanovnika u Donji grad, planira se transformacija postojeće strukture u prostor visokog urbanog standarda, namijenjen većinom poslovnim sadržajima. No, značajan dio bi bio namijenjen i stanovanju, kao i javnim i društvenim sadržajima koji nedostaju, ne samo u bloku već i okolnom području.

Gradonačelnik Tomislav Tomašević je putem svojeg Facebook profila pozvao sve da se uključe u javnu raspravu koja traje od 22. veljače do 23. ožujka. Kazao je kako ih veseli što će ovaj dugo zapušteni, centralni gradski prostor dobiti novi život, uz pažljivi balans javnog i privatnog interesa. Dodao je kako se u javnu raspravu može uključiti uživo – uvidom u plan u auli zgrade Gradske uprave – ili online.

Donosimo prijedlog urbanističkog plana uređenja:

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Također, sve e-primjedbe na Prijedlog Urbanističkog plana uređenja Vlaška – Šubićeva – Martićeva – Derenčinova, mogu se priložiti ovdje.

UPU Blok Badel
Share via
Copy link
Powered by Social Snap