Pretraga

Arheološka iznenađenja u Karlovcu: Do sada 9 nalazišta, iskopavanja još traju

A- A+

U srcu Karlovca otkrivena su važna arheološka nalazišta u čak devet ulica unutar karlovačke Zvijezde u staroj gradskoj jezgri. Ovi arheološki nalasci otkriveni su u nepunih godinu dana, što pokazuje da je grad bogat bitnim povijesnim artefaktima koji su važni za shvaćanje nekadašnjeg života u Karlovcu. Kreću iskopavanja na Trgu bana Jelačića i gradnji zaobilaznice Zvijezde koja će možda donijeti još izvanrednih povijesnih otkrića.

Gradska jezgra Karlovac

Stara gradska jezgra u Karlovcu | Foto: Grad Karlovac

Arheolozi se slažu da su istraživanja u karlovačkoj Zvijezdi donijela bogata saznanja, i to u obliku devet arheoloških nalaza u povijesnoj gradskoj jezgri. Najavljena su i nova iskopavanja, na Trgu bana Jelačića i gradnji zaobilaznice Zvijezde pa se arheolozi i predstavnici Muzeja grada Karlovca nadaju da će tamo pronaći još važnih povijesnih artefakata.

Ostaci drvene ceste nađeni su prilikom radova na aglomeraciji u Samostanskoj ulici i potječu s početka 18. stoljeća. Drveni kanal otkriven je u Haulikovoj ulici, a nastavlja se i u Šimunićevoj te je pronađen i u Radićevoj ulici. Ti nalazi potvrdili su da je Karlovac u svom početku imao drvenu kanalizaciju koja je kasnije obnavljana i dorađivana kanalima od opeke.

Karlovac radovi1

Iskopavanja u Karlovcu | Foto: Grad Karlovac

– Analize su pokazale da su trupci srušeni, odnosno da je posljednja godina koja je na godovima uspješno prebrojana 1716. i vrlo vjerojatno je u nekom kraćem periodu cesta i napravljena. Znamo da je Velika vojarna do 1752. godine sagrađena i to je otprilike taj neki period građenja ceste. Datum možda nije baš onaj najraniji kojem smo se nadali, ali i sam početak 18. stoljeća je jako dobar. To je druga takva cesta pronađena u Hrvatskoj: jedna je pronađena u Koprivnici i otprilike je jednake starosti kao i karlovačka, izjavila je Matea Galetić, kustosica Arheološkog odjela Muzeja grada Karlovca.

Izdvojeni članak

Nevrijeme u Poreču otkrilo arheološko nalazište iz 1. stoljeća

U Križanićevoj ulici istraživan je kanalizacijski ispust jer nacrti svjedoče da su u gradu bila dva glavna kanalizacijska voda, jedan je prolazio Kraševom, a drugi Radićevom ulicom. Vodovi su se spajali kroz veliki otvor pored Banijanskog mosta, a kanalizacija se ispuštala u rijeku Kupu. Pronađeni su keramički i metalni predmeti, a u jednom kanalizacijskom ispustu u Haulikovoj ulici i zlatne iglice te kožna cipela koju žele restaurirati. Svi nalazi bit će dio muzejskog fundusa.

Karlovac radovi2

Iskopavanja u Karlovcu | Foto: Grad Karlovac

– Često ono što ostaje zabilježeno u nekim povijesnim kronikama i što nalazimo u starim nacrtima nalazi potvrdu ovdje na terenu. Naravno, nikad ta dokumentacija nije toliko iscrpna da ne bi bilo i nekih iznenađenja, da ne bismo, kad krenemo istraživati i kad malo razgrnemo gornje slojeve grada Karlovca, saznali nešto novo. Mislim da su sada najzanimljivija saznanja o nekadašnjim ulicama, putevima i sustavima kanalizacije, rekao je Igor Čulig, v.d. ravnatelja Muzeja grada Karlovca.

Ovi arheološki nalasci otkriveni su u nepunih godinu dana, od kada su u Zvijezdi počeli radovi u sklopu aglomeracije, rekonstrukciji i izgradnji vodovodne i kanalizacijske mreže, ali i radovima izvan nje koji donose obnovu kompletne infrastrukture, od elektro i DTK mreže, vrelovoda i plinovoda do nogostupa i javne rasvjete. U Zvijezdi to obuhvaća 24 ulice i pet kilometara površina. Završene su konstrukcijske obnove Gradskog muzeja, KAmode i Male zgrade gradske uprave, a sve su te građevine, isto kao i Hrvatski dom i Mihalićeva ulica prijavljeni na natječaj za cjelovitu obnovu.

Pogledajte ovdje kako je kod Korčule pronađeno naselje staro sedam tisuća godina.

Copy link
Powered by Social Snap