Pretraga

Dvorac Erdödy uskoro će biti lokacija koju morate posjetiti – više je razloga za to

A- A+

Nedavno je potpisan ugovor za izvođenje radova na obnovi i revitalizaciji dvorca Erdödy u Jastrebarskom. Tako su stvoreni i posljednji uvjeti za početak obnove jednog od najljepših i najprepoznatljivijih simbola Jaske. Kako je ovo događaj od povijesne važnosti, poželjeli smo čuti više o ovom projektu, a iz Grada Jastrebarsko velikodušno su nam dali odgovore na sva naša pitanja.

Potpisivanje ugovora u atriju dvorca / foto: Privatna arhiva

Svečano potpisivanje ugovora krajem lipnja ove godine, bio je zapravo simboličan oproštaj Grada Jastrebarsko sa ‘starim’ dvorcem, od kojega su se nakon toga oprostili i sami građani na vođenim turističkim turama, i to njih više od 400. No, nije ovdje riječ o tužnom rastanku, baš suprotno, pred ovim je dvorcem svijetla budućnost. On je konačno dočekao toliko važnu obnovu i uskoro će zasjati novim sjajem.

Projekt Obnove i revitalizacije dvorca Erdödy u Jastrebarskom predstavlja višedesetljetnu želju i nastojanje svih Jaskanaca da se obnovi najveći i najvrjedniji biser u samom središtu grada. Dvorac je zapravo oduvijek bio kulturno sjedište i središte grada Jastrebarskog i svi su Jaskanci intimno vezani uz njega. Na obnovu se čeka još od 80 – ih godina prošlog stoljeća, a zbog lošeg stanja i statičke narušenosti objekta, obnova je zapravo i nužna.

Izdvojeni članak

Službeno započela povijesna obnova dvorca Erdödy: Radovi će potrajati do kraja 2023. godine

Ovo je prva ozbiljna obnova

Kao što je rečeno dvorac Erdödy u derutnom je stanju još od kraja 80-ih prošlog stoljeća. Stoga se logično postavlja pitanje zašto se toliko dugo čekalo da dođe do obnove dvorca. Početkom 90-ih godina bilo je pokušaja obnove te se krenulo sa sanacijom pojedinih dijelova objekta, no ona nije dovršena te je ovo prva ozbiljna obnova koja će revitalizirati zapuštenu zgradu i otvoriti je za građane.

Riječ je o vrlo zahtjevnom projektu, operativno, građevinski, ali i financijski, stoga je bilo zahtjevno i iznaći financijska sredstva kojima bi se omogućio projekt obnove. Naime, ukupna je vrijednost radova 108.194.041,60 kuna bez uključenog PDV-a.

Zbog poremećaja na tržištu uzrokovanih pandemijom i ratom u Ukrajini koji su se odrazili i na samu vrijednost radova, ona premašuje ukupnu vrijednost projekta obnove i revitalizacije dvorca Erdödy koja sukladno Ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava iznosi 73,639.686,93 kuna, od čega se sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj sufinancira 49,503.626,59 kuna.

Međutim, podršku projektu izrazili su jaskanski gradski vijećnici koji su na svojoj 7. sjednici većinom glasova podržali prihvaćanje ponude za izvođenje radova na obnovi dvorca usvajanjem izmjene Odluke o izvršavanju proračuna u ovoj godini, čime se osiguravaju dodatna proračunska sredstva potrebna da bi projekt aplicirao za dodatne izvore financiranja.

Tom će se izmjenom povećati limit kreditnog zaduženja koje je iznosilo 37,7 milijuna kuna za dodatnih 43,8 milijuna kuna, no ta se sredstva neće povlačiti sve dok postoji mogućnost za vanjskim izvorima financiranja, na čemu Grad Jastrebarsko kontinuirano radi.

Dvorac Erdödy / foto: Privatna arhiva

Erdödy će sada uistinu biti vrijedan posjeta

Zanimljivo nam je bilo čuti i to kakvi se sve događaji planiraju organizirati u dvorcu. Tako smo saznali da će nakon završetka radova na obnovi dvorca, najmanje 80 posto površine dvorca bit će dostupno javnosti, dok će 20 posto objekta biti moguće staviti u komercijalnu upotrebu.

Prizemlje je zamišljeno kao prostor komunikacije s posjetiteljima te će tu biti smješteni info – pult, suvenirnica i prostori za udruge, a otvorit će se i ugostiteljski objekt. Tu je planiran i prostor za prezentacije, promocije i povremene degustacije, u kojem će se moći održavati i tečajevi somelijerstva i manja edukativna gastronomska zbivanja.

Prvi kat je predviđen za smještaj gradske uprave, dok su drugi kat sjevernog dijela dvorca te prostor potkrovlja u južnom dijelu namijenjeni potrebama povijesnog i etnografskog muzeja. Na trećem katu smjestit će se polivalentan prostor koji će se koristiti kao gradska vijećnica, ali i za niz drugih sadržaja. Tu će biti i manji prostori za radionice, a pristup je dizalom osiguran i osobama s invaliditetom. Atrij, odnosno unutrašnje dvorište dvorca, uredit će se kao prostor za kulturno – zabavna zbivanja.

Izdvojeni članak

Kreće obnova dvorca Erdödy:’Ovo je povijesni trenutak’

Naše nasljeđe ne smijemo propustiti prenijeti na mlađe generacije

Jastrebarsko je jedan od rijetkih hrvatskih gradova koji se odlučio pobrinuti za svoju tradiciju i narodnu baštinu. Stoga smo Gradu Jastrebarsko postavili pitanje zašto su tradicija i narodna baština toliko bitne Jastrebarskom i ne bi li ih i ostali gradovi Hrvatske trebali čuvati.

– Istina je kako je Grad Jastrebarsko među rijetkim gradovima u Hrvatskoj koji se uhvatio u koštac sa zahtjevnom obnovom ovako važnog spomenika kulturne baštine i zbog toga očekujemo veliku podršku županijskih i državnih tijela za osiguranje dodatnih sredstava. Kulturna baština određuje nas kao stanovnike jednoga grada i jedne države, a naš odnos prema njoj govori najviše o nama. Nešto toliko vrijedno što smo dobili u nasljeđe ne smijemo propustiti prenijeti na generacije koje dolaze iza nas. Obnova kulturnih dobara iznimno je zahtjevna i zbog toga se neki gradovi ne odlučuju na taj korak. No samo uz puno hrabrosti i posvećenosti možemo ostvarivati one projekte koji zapravo predstavljaju ispunjenje snova, a ovo je upravo jedan od njih, objasnili su nam u Gradu Jastrebarsko.

Dvorac Erdödy / foto: Privatna arhiva

Jaska je općenito poznata po čuvanju narodne baštine

Na koje još načine Jastrebarsko čuva hrvatsku narodnu baštinu osim ovim projektom, također je bilo naše pitanje.

– Naš kraj poznat je po vrsnim glazbenicima i djelatnicima u kulturi, a Grad podržava i potiče njihov rad kroz različite oblike potpore. Specifičnost jaskanskog kraja su i puhački orkestri koji ulažu jako puno truda u očuvanje kulturne i glazbene baštine, a isto tako i udruge u kulturi i kulturno – umjetnička društva. Raznolikost svih tih sadržaja ponajviše je vidljiva na gradskim manifestacijama gdje ponosno predstavljamo svoj identitet, kao što su Dani vina. Visoko kvalitetna vina i uspješne vinare povezujemo tako s našim kulturnim specifičnostima i time stvaramo zanimljiv sadržaj za građane i posjetitelje, poručuju iz Grada Jastrebarsko.

Dvorac Erdödy / foto: Privatna arhiva

Brojnim mjerama nastoje povećati kvalitetu života

Možete li općenito istaknuti zašto je život u Jastrebarskom posebne kvalitete, bilo je naše posljednje pitanje.

– Upravo blizina i dobra povezanost s glavnim gradom omogućava nam da se razvijamo kao grad dobre prometne infrastrukture, gospodarskih mogućnosti i potencijala za nove investicije, ali i da zadržimo svoj karakter sredine u kojoj se kvalitetno živi, u prirodnom okruženju i s prepoznatljivom autentičnošću. To su i vodeći razlozi iz kojih je Jaska sve zanimljivija za posjetitelje i turiste koje privlače domaća gastronomija i zanimljiva vinska karta, ali i prirodne ljepote, sakralni objekti i brojne manifestacije, objašnjavaju u Gradu Jastrebarsko.

Također, brojnim mjerama nastoje povećati kvalitetu života; naknadama za novorođenčad, osiguranjem mjesta u dječjim vrtićima, sufinanciranjem obrta dadilja, ulaganjem u obrazovanje, gospodarstvo, poljoprivredu… Velike projekte ostvaruju uz pomoć sredstava Europske unije, a ukupno tu govorimo o 33 projekta vrijedna čak 350 milijuna kuna, od kojih je 10 trenutno u provedbi.

Svakako treba reći i to da Grad Jastrebarsko bilježi kontinuiran pad broja nezaposlenih, što govori i o pozitivnim gospodarskim kretanjima u gradu.

Dvorac Erdödy uskoro će biti lokacija koju morate posjetiti – više je razloga za to
Share via
Copy link
Powered by Social Snap