Pretraga

Dvorac Kerestinec s 13,7 milijuna eura EU sredstava ide u potpunu konzervatorsku obnovu

A- A+

Grad Sveta Nedelja je ostvario potporu iz Fonda solidarnosti Europske unije u iznosu od 13,7 milijuna eura za potpunu obnovu dvorca Erdödy u Kerestincu. Potpora je ostvarena uz pomoć Ministarstva kulture i medija. Nedavno je na dvorcu završena konstrukcijska obnova, a s dodijeljenim novcem se do sredine 2026. godine moraju izvršiti svi građevinski, restauratorski te arheološki i svi ostali završni radovi i obloge, kako bi, na veselje svih stanovnika ovog malog, ali perspektivnog grada, dvorac bio spreman za stavljanje u funkciju.

Dvorac Kerestinec

Dvorac Erdödy u Kerestincu | Foto: Grad Sveta Nedelja

S Ministarstvom kulture i medija Sveta Nedelja je potpisala Dodatak IV. Ugovoru o dodjeli bespovratnih financijskih sredstava iz Fonda solidarnosti Europske unije za obnovu dvorca u Kerestincu. Iznos dodijeljenih sredstava je 13.749.100,60 eura. Grad se u lipnju 2022. godine prijavio na Poziv za dodjelu bespovratnih financijskih sredstava Provedba mjera zaštite kulturne baštine oštećene u seriji potresa s epicentrom na području Sisačko-moslavačke županije te ostvario sredstva od 3,4 milijuna eura.

– Kad sam krenuo na svoj politički put, obnova i svojevrsni spas devastiranog dvorca su mi bili jedni od ciljeva. Nismo se željeli zaletjeti u investiciju koju ne bismo mogli pratiti već smo postepeno brinuli o dvorcu, ovisno o dostupnim financijama, ali i dostupnim fondovima, istaknuo je gradonačelnik Svete Nedelje Dario Zurovec te dodao da mu je drago što će se dvorac, nakon dugog niza godina stajanja, vratiti u svoje pravo stanje te svima biti na ponos i sjati u pozitivnom svjetlu.

Izdvojeni članak

Foto: Rimac objavio nove fotografije kampusa u Kerestincu, postavljen je i krov

Na dvorcu je ove godine završena konstrukcijska obnova. Nova sredstva će biti utrošena namjenski na građevinsko-obrtničke radove, restauratorsko-konzervatorske i arheološke radove, vodovod i odvodnju, strojarske i elektroinstalacije, vatrodojavu i dizalo. Izvršit će se svi završni radovi i obloge, postaviti novi parket i obnoviti fasada, a srušit će se i objekt u prizemlju kako bi dvorac mogao po završetku istih biti pripremljen za stavljanje u funkciju. Svi radovi na dvorcu moraju završiti s 30. lipnjem 2026. godine.

Dvorac Kerestinec, renesansno – barokni kaštel u mjestu Kerestinec nalazi se na području Svete Nedelje i smješten je jugoistočno od Samobora, u nizini, usred prostranog perivoja. Sagradila ga je obitelj Erdödy, te je dvorac spomenik kulture 1. kategorije.

Pogledajte ovdje kako je tekla konstrukcijska obnova ovog dvorca, a prethodila je konzervatorskoj obnovi.

Copy link
Powered by Social Snap