Pretraga

[Fotogalerija] 142 godine od Velikog potresa u Zagrebu: Većina zgrada bila obnovljena do Božića

A- A+

Prošle su točno 142 godine od Velikog potresa u Zagrebu. Bio je jačine 6,3 stupnja po Richteru, s epicentrom na području Medvednice, a od ukupnog broja objekata 12,6% zgrada je bilo teško oštećeno. No, obnova se brzo kretala, pa je tako većina građevina sanirana je već prije Božića iste godine godine.

Veliki potres u Zagrebu 1880. godine, foto: Ministarstvo kulture i medija

Potres se dogodio 9. studenog 1880. u 7 sati, 3 minute i 3 sekunde. Potres bio razorne moći, a bilo je i ljudskih žrtava – jedna osoba je poginula, a 29 ih je teško ozlijeđeno. Tisuće stanovnika su napustili Zagreb, pa je tako samo u prvih 24 sata nakon potresa, na zagrebačkom Glavnom kolodvoru prodano čak 3.800 karata, piše Zagreb.info.

Iako je potres poprilično razrušio grad, zapravo je iznimno doprinio obnovi i modernizaciji Zagreba. Najzaslužniji je za to bio graditelj Herman Bollé iz Kölna. On je predvodio i obnovu zagrebačke katedrale – potres je srušio svodove u katedrali, zdrobio oltare, probio pod i oštetio zvonik. Obnova je trajala do 1906. godine, a nakon toga, katedrala postaje zaštitni znak Zagreba.

Građani čije su kuće stradale su tako bili smješteni u barake na području Zrinjevca i današnje Klaićeve ulice. Oni koji su ostali u Zagrebu su sudjelovali u sanaciji nakon potresa, a među njima je bio i August Šenoa. On je kao tadašnji gradski vijećnik pomagao unesrećenim ljudima te je po hladnoći obolio od upale pluća. Zbog komplikacija i krhka zdravlja književnik je umro 1881. godine.

Izdvojeni članak

Obnova zagrebačke katedrale: Moći će podnijeti potrese jačine do šest stupnjeva prema Richteru

Godine 1880. u Zagrebu je bilo 2.483 stambenih i 1.187 gospodarskih zgrada. Bilo je ukupno 3.830 objekata i svi su oštećeni. Od ukupnog broja objekata 12.6 % zgrada je teško oštećeno – nastali su otvori u zidovima, rušenje unutarnjih zidova i dijelova zgrade, do rušenja cijele zgrade. Posebno povjerenstvo osnovano nakon potresa je zaključilo da je u potresu ozbiljno oštećeno 485 kuća, a još ih je 451 imala manja oštećenja.

[Fotogalerija] 142 godine od Velikog potresa u Zagrebu: Većina zgrada bila obnovljena do Božića
Share via
Copy link
Powered by Social Snap