Pretraga

Ministar Paladina na sjednici Odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo predstavio plan obnove: Oporba nezadovoljna

A- A+

Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Paladina u srijedu je sudjelovao na sjednici saborskog Odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo i izvijestio članove o provedbi obnove nakon potresa te predstavio plan obnove. Oporbeni članovi nisu bili zadovoljni.

Ministar Ivan Paladina | Foto: screenshot, YouTube

Ministar Paladina je na višesatnoj sjednici Odbora izvijestio da su Ministarstvo prostornog uređenja i graditeljstva i dva provedbena tijela, Fond za obnovu i Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje, zaprimili 28 tisuća zahtjeva za obnovu, od čega je 14 tisuća obrađeno. Prihvaćeno je i donijeto 11 tisuća pozitivnih akata, a tri tisuće predmeta je odbijeno.

Do sada je kroz različite programe financirana obnova gotovo pet tisuća objekata, odnosno 2600 organizirane nekonstrukcijske obnove i 200 financiranih kroz samoobnovu na području Sisačko-moslavačke županije i nešto više od 2200 objekata na području Zagreba i okolice. Utrošeno je nešto više od 200 milijuna kuna. Na 900 objekata u tijeku su radovi nekonstrukcijske obnove na području SMŽ-a.

Izdvojeni članak

Ministar Paladina na sastanku s povjerenicom Europske komisije predstavljao što radi s obnovom

Uklonjeno je ukupno 600-tinjak objekata, a aktivno je trideset gradilišta za zamjenske objekte ili  konstrukcijsku obnovu, od kojih je deset u Zagrebu. Još četrdeset ih je u završnoj pripremi. Paladina je rekao da su u Zagrebu krenule organizirane konstrukcijske obnove višestambenih zgrada, i prva obiteljska kuća na Markuševca, dok je konstrukcijska obnova završena za prvih nekoliko višestambenih zgrada u sklopu programa samoobnove. Uskoro bi trebala početi i gradnja deset višestambenih zgrada u Petrinji, Glini i Topuskom.

Ministar je rekao da se Ministarstvo i provedbena tijela koordiniraju kako bi odluke mogle biti okrupnjene u nabavi za veći broj objekata, a provodi se i dodatno  zapošljavanje. Uvjeren je da će u roku od šest mjeseci znati kada će proces obrade svih zahtjeva biti završen, a pokrenuli su i izradu generičkih troškovnika u suradnji sa strukom. Naveo je i da će uskoro biti donesena odluka o izboru i ravnatelja i zamjenika Fonda za obnovu, a potom će, u sljedeća dva ili tri mjeseca, uslijediti reorganizacija Fonda.

Za veliku većinu nabave za sada postoji dovoljno interesa, ali ako se to promijeni morat će značajnije promovirati natječaje i prema stranim izvođačima radova. U ovom trenutku ministar ne vidi potrebu za izmjenu zakona, a rekao je i kako je cilj poticati model samoobnove te će krenuti u komunikacijsku kampanju kako bi informirali građane. Ocijenio je da nekonstrukcijska obnova ide dobrom dinamikom, a potrebno je ubrzati konstrukcijsku. Cilj je da do kraja ljeta svugdje počnu radovi na svim vrstama obnove i da se do kraja isplati novčana pomoć.

Kritike oporbenih članova

Oporba nije bila zadovoljna s ministrovim izvješćem, pa su situaciju komentirala tri oporbena člana Odbora – Marija Selak Raspudić (NZ), Zvane Brumnić (NZ) i Urša Raukar-Gamulin (Možemo!), piše tportal.

Članica Odbora Marija Selak Raspudić (NZ) rekla je da se manipulira podacima, odnosno da se iznose postotci ili brojke ovisno o tome što im više odgovara. Rekla je kako je nedopustivo što je trebalo toliko dugo da se izabere ravnatelj Fonda.

Zvane Brumnić (NZ) rekao je da se u dvije godine nije napravilo ništa, dodavši kako je odgovornost države i to što gruntovnica nije sređena. Postavio je i pitanje je koliko je novaca izgubljeno jer obnova kasni dvije godine, dodavši kako bi volio imati plan koliko i što država planira graditi po godinama obnove. Ministar Paladina je odgovorio kako ne smatra da su dvije godine izgubljene, a ne slaže se ni da je učinjena šteta zbog porasta cijena. Što se tiče planiranja po godinama, kaže kako bi bilo neozbiljno projicirati odgovor.

Urša Raukar-Gamulin (Možemo!) poručila je da je važna realna slika o tome kako iznesene brojke izgledaju na terenu, ocijenivši je ‘očajnom’. Napominje da građani imaju lošu percepciju tijeka obnove. Ministra je upitala može li jamčiti da ćemo uspjeti iskoristiti sva sredstva Fonda solidarnosti do roka u lipnju 2023., a Paladina je rekao da ne može jamčiti, ali je realno za očekivati da hoćemo, iako se očekuje puno posla.

Novo izvješće ministar Paladina će saborskom Odboru predstaviti za šest mjeseci, rekao je predsjednik Odbora Predrag Štromar (HNS).

Ministar Paladina na sjednici Odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo predstavio plan obnove: Oporba nezadovoljna
Share via
Copy link
Powered by Social Snap