Pretraga

Novi ministar prvi put na Baniji: ‘Dajte mi mjesec dana kako bih prikupio sve informacije‘

A- A+

Novi ministar graditeljstva Ivan Paladina u subotu je sudjelovao na prvoj sjednici Stožera civilne zaštite za obnovu potresom pogođenih područja u Petrinji gdje je na pitanje o broju oštećenih objekata rekao: ‘Da, sve te brojeve mi imamo.’ Podsjetio je da je na funkciju stupio tek prije tri dana te je najavio da će mu trebati barem mjesec dana kako bi javnosti mogao dati konkretne odgovore na brojna pitanja.

Ministar Paladina | Foto: Screenshot, Youtube

Ministar branitelja i šef stožera Tomo Medved rekao je da obnova nije nikad bila upitna, ali da nije jednostavno paralelno upravljati s više kriza. Isprva je to bila pandemija i potres, sada rat u Ukrajini, prenosi Jutarnji list.

– Ni u jednom trenutku proces obnove nije zaustavljen niti doveden u pitanje, rekao je Medved te najavio da bi ovo proljeće Banija ipak trebala postati veliko gradilište. Rekao je također da bi uskoro trebali biti poznati izvođači prvih 10 stambenih zgrada, a naglasio je i važnost koordinacije stožera s jedinicama lokalne samouprave.

Paladina je rekao kako i današnju sjednicu Stožera shvaća kao dio aktivnosti koje provodi te da mu je bila korisna za detektiranje prepreka čijem je rješavanju odmah pristupio.

Na tiskovnoj je bio i potpredsjednik Vlade Boris Milošević koji je rekao da situacija u kojoj se nalazi nije ugodna.

– Moram biti spreman nositi se i s takvim teretom, dodao je Milošević koji je na pitanje je li razmišljao o tome da se povuče zbog situacije u kojoj se našao, odgovorio da ‘što se tiče političke odgovornosti, sve u svoje vrijeme’.

Sjednica Stožera CZ za sanaciju posljedica razornog potresa | Foto: potresinfo.hr

U procesu gradnje 29 obiteljskih kuća

Ono što je najvažnije jest da se trenutno od temelja gradi 29 obiteljskih kuća. U ponedjeljak 14. ožujka započinje gradnja još tri kuće što će iznositi 32 započete gradnje obiteljskih kuća od 38 potpisanih ugovora s korisnicima.

Do sada je obnovljeno 1.724 kuće te je 750 samoobnovljenih. Ukupno je 8.271 zahtjeva za obnovu. Trenutno se obnavlja još 950 kuća što će postojećom dinamikom rezultirati završetkom nekonstrukcijske obnove iduće jeseni. Do sada je na ovom obliku obnove utrošeno 66 milijuna kuna od 215 milijuna ugovorenih.

Uskoro će započeti i obnova prvih 160 kuća iz programa konstrukcijske obnove, dok 17 projektanata izrađuje dodatnih 1.100 projekata. Sljedeći tjedan otvaraju se ponude za izgradnju četiri višestambene zgrade u Petrinji, a 25.ožujka za još 4 zgrade što je ukupno 135 milijuna kuna. Njihova izgradnja započet će u travnju.

Župan Celjak iznio je čitav niz projekata čiju obnovu vodi županija sisačko-moslavačka ukupne vrijednosti gotovo 700 milijuna kuna financiranih iz Fonda solidarnosti EU od čega su posebno izdvojeni projekti u zdravstvu i školstvu.

Izdvojeni članak

Nižu se komentari na potencijalnog novog ministra graditeljstva: ‘Mislim da će nažalost Banija i Zagreb biti u trećem, četvrtom planu’

Copy link
Powered by Social Snap