Pretraga

Obnova nakon potresa: Planiran kraj nekonstrukcijske obnove do početka sezone grijanja

A- A+

Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje najavio je da se na području Banije i Zagrebačke županije do sezone grijanja planira završiti nekonstrukcijska obnova obiteljskih kuća oštećenih u potresu. U tijeku su i radovi na 57 zamjenskih kuća na Baniji.

Radnik na gradilištu | Foto: mpgi.gov.hr/

Završena je nekonstrukcijska obnova 3184 obiteljske kuće, a programom samoobnove, u organizaciji vlasnika, popravljeno je 945 kuća. Iz Središnjeg državnog ureda su rekli kako se se planira popravak oštećenih nekonstrukcijskih elemenata do početka sezone grijanja u studenom 2022. godine i da je prosječna vrijednost radova 43.471,83 kune, piše Index.

Kako kažu, do sada su primljena 203 rješenja o novčanim potporama za vlastita uložena sredstva u popravak nekonstrukcijskih elemenata i sva su isplaćena u ukupnom iznosu od gotovo pet milijuna kuna. Napomenuli su i da je ugovorena izrada projektne dokumentacije i stručni nadzor za konstrukcijsku obnovu 900 kuća u svibnju 2022. godine s 12 projektantskih tvrtki. Trenutno je i u postupku javne nabave dodatnih 600 kuća.

U programu uklanjanja i izgradnje zamjenskih kuća zaprimljeno je ukupno 213 odluka, od kojih je moguća izgradnja zamjenskih kuća temeljem tipskog projekta na 87 lokacija, a potpisano je 86 ugovora. Uklanja se 11 obiteljskih kuća, na 57 njih izvode se radovi, a na 18 su u tijeku pripremni radovi.

Izdvojeni članak

Ministar Paladina na sjednici Odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo predstavio plan obnove: Oporba nezadovoljna

,

Ugovoreno je uklanjanje 150 objekata, s deset tvrtki. Također, u tijeku je postupak javne nabave za ugovaranje izvođenja radova na 200 obiteljskih kuća, grupiranih u pet grupa po 40 obiteljskih kuća.

Izgradnja 20 zgrada

U okviru projekta uklanjanja i izgradnje zamjenskih stambenih jedinica u vlasništvu Republike Hrvatske na potresom pogođenim područjima, na području Sisačko-moslavačke županije planira se izgraditi 20 zamjenskih višestambenih zgrada s ukupno 308 stanova. Trenutno se radi na izgradnji 14 zgrada – osam u Petrinji, četiri u Glini i dvije u Topuskom. U tijeku su i pripremni radovi za dvije zgrade u Gvozdu s ukupno 232 stana, a otvorene su ponude i u tijeku je evaluacija ponuda za tri zgrade u Glini i jednu u Dvoru sa 76 stanova.

Pokrenuta je izrada projekta prometnih površina i infrastrukture oko zgrada, a izgradnja će početi po provedenom postupku javne nabave za izvođače radova. U sklopu istog programa u tijeku je i izrada projektne dokumentacije, po provedenim postupcima javne nabave, za popravak i energetsku obnovu obiteljskih kuća u državnom vlasništvu, kao i izgradnja zamjenskih na lokacijama gdje su teže oštećene obiteljske kuće u državnom vlasništvu kojima upravlja i raspolaže Središnji državni ured.

Središnji državni ured iz svog raspoloživog stambenog fonda žurno je zbrinuo 98 obitelji čiji su objekti stanovanja najteže stradali u potresu. Njima je osiguran privremeni smještaj do završetka obnove njihovih objekata, a za vrijeme korištenja oslobođeni su plaćanja najma, kao i režija.

Privremenim smještajem u mobilnim stambenim jedinicama zbrinuto je 676 obitelji s ukupno 1696 članova, a u kontejnerskim naseljima 164 obitelji s 212 članova domaćinstva. Do sada su u postupcima javne nabave ugovorene usluge i radovi u iznosu većem od 944 milijuna kuna s PDV-om, a u tijeku su postupci ugovaranja usluga i radova u procijenjenoj vrijednosti većoj od 479 milijuna kuna s PDV-om.

Na poslovima obnove po svim sastavnicama programa obnove angažirano je i radi više od 120 gospodarskih subjekata, nositelja ugovornih obveza. Na postupcima obnove u ovlasti Središnjeg državnog ureda realizirano je nešto više od 150 milijuna kuna, a pokrenuta je realizacija izrade projektne dokumentacije, pripremnih aktivnosti i izgradnje u iznosu nešto većem od 300 milijuna kuna. ​

Copy link
Powered by Social Snap