Pretraga

Obnovljena crkva sv. Marka u Zagrebu, radovi vrijedni 6 milijuna eura trajali 3 godine

A- A+

Crkva svetog Marka u Zagrebu napokon je obnovljena i otvorena za javnost. Obnova je trajala duže od tri godine, a u nju je uloženo više od šest milijuna eura. Međutim, u obnovljenu crkvu još uvijek nije dozvoljen slobodan ulaz jer je cijeli Markov trg još uvijek ograđen od 2021. godine kada se dogodio teroristički napad na zgradu Vlade RH. U planu je izrada nove sigurnosne procjene kako bi vjernici opet mogli vidjeti unutrašnjost jednog od najprepoznatljivijih sakralnih objekata u Hrvatskoj.

Crkva sv. Marka u Zagrebu

Crkva sv. Marka u Zagrebu | Foto: Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine

Crkva svetog Marka u Zagrebu, jedan od najpoznatijih sakralnih simbola Hrvatske, prigodno je otvorena na prvu nedjelju došašća. Bila je zatvorena više od tri godine jer je stradala u zagrebačkom i petrinjskom potresu 2020. godine. Obnova je trajala duže od tri godine i koštala više od šest milijuna eura. Međutim, vjernici još uvijek ne mogu ući u crkvu zbog postavljenih ograda na Markovom trgu.

Na Markov trg su nakon terorističkog napada na zgradu Vlade RH 2021. godine postavljene ograde pa je vjernicima trenutno otežan ulazak u obnovljenu crkvu. Premijer Andrej Plenković tvrdi da će sigurnosne službe ponovno napraviti procjenu te da će se naći način da se osigura dolazak vjernika u crkvu, a istovremeno održe mjere sigurnosti za zgrade Vlade i Sabora. U terorističkom napadu ranjen je hrvatski policajac Oskar Fiuri.

Izdvojeni članak

Jandroković: Zgrada Hrvatskog sabora ide u rekonstrukciju, traži se zamjenski prostor za sjednice

Plenković je dodao da ograda nije tamo zbog nečijeg hira, nego zbog činjenice da se dogodio teroristički napad na zgradu Vlade RH pa su sukladno tome službe procijenile da su one potrebne. U Zagrebačkoj nadbiskupiji u potresu je stradalo više od 100 crkava, a putem Ministarstva kulture i medija obnavlja se više od 150 objekata kulturne i sakralne baštine te javnih objekata.

– Napredak obnove sakralne i kulturne baštine je vidljiv i nastojimo sve odraditi na najkvalitetniji mogući način. Zahvaljujem svima na doprinosu koji su dali da ponovo u Crkvi sv. Marka dočekamo služenje svete mise, izjavio je premijer Plenković.

Pogledajte ovdje koliko je do listopada ove godine obnovljeno objekata na području zagrebačkog potresa.

Copy link
Powered by Social Snap