Pretraga

Jandroković: Zgrada Hrvatskog sabora ide u rekonstrukciju, traži se zamjenski prostor za sjednice

A- A+

Hrvatski sabor dobio je građevinsku dozvolu za rekonstrukciju zgrade. Očekuje se raspisivanje javnog natječaja za izvođača radova, a u međuvremenu traži se zamjenski prostor kakav je teško naći. Zagrada je spomenik kulture što znači da će radovi potrajati.

Hrvatski sabor | izvor: Unsplash

Rekonstrukcija zgrade Hrvatskog sabora dobila je zeleno svjetlo, odnosno građevinsku dozvolu, vijest je koja je danas stigla sa sjednice Predsjedništva Hrvatskoga sabora s predsjednicima klubova zastupnika kojom je predsjedao predsjednik Hrvatskoga sabora, Gordan Jandroković. Na početak radova se neće dugo čekati, a do tada je pred Tajništvom Sabora težak zadatak – pronaći adekvatnu zamjensku zgradu.

Izdvojeni članak

Skele na Zagrebačkoj katedrali još ‘samo’ 10 godina, ali zato misa već za Božić

– Kroz mjesec dana ići će natječaj za izvođača radova, ti će radovi trajati dugo, morat ćemo tražiti novi prostor. Ići ćemo s javnim pozivom, tražimo prostor od minimalno 7.000 kvadrata, koji ima i sobu za plenarnu sjednicu, plus stotinu soba, malo je takvih prostora, no to je zadaća Tajništva i vjerujem da će ju ono uspješno obaviti, rekao je Jandroković za N1.

Za današnji izgled zgrade Sabora zaslužni su projektanti Lav Kalda i Karlo Susan koji su završili radove 1911. godine tijekom koje je zagrebačka županija prodala zgradu Saboru. Uslijed dugotrajnog procesa građenja i prepravki zgrada Sabora danas sadrži mješavinu oblika i stilova gradnje u kojoj su vidljivi elementi klasicizma, neorenesanse i secesije, te predstavlja značajan spomenik kulture. Upravo zbog toga obnova zgrade Sabora nije mačji kašalj.

Doznajte ovdje sve o obnovi imanja bana Jelačića.

Copy link
Powered by Social Snap