Pretraga

Rušenje kuća pogođenih potresom u Zagorju ponovno probilo rokove

A- A+

I dok su se mnogi žitelji Hrvatskog zagorja nadali brzoj obnovi nakon potresa koji je zadesio njihove domove, stvarnost je poprimila posve drugačiji ritam. Najviše su nastradale stambene kuće u općinama i gradovima na jugu Krapinsko-zagorske županije, najbliže epicentru potresa. Govoreći o rušenju na području cijele županije, izdano je ukupno 26 rješenja za rušenje kuća, dosad je srušeno njih 17, a devet kuća još čeka svoj red. Cilj je bio srušiti sve kuće do kraja ove godine, ali to se nije dogodilo, iako je iz Fonda solidarnosti za obnovu isplaćeno ukupno 117 milijuna eura. Kako ne bi sve bilo crno, u Đurmancu je postavljena prva energetski visoko učinkovita kuća za privremeni smještaj.

Rušenje kuće u Krapinsko-zagorskoj županiji

Rušenje kuće u Krapinsko-zagorskoj županiji | Foto: Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine

Na području Krapinsko-zagorske županije je od ukupno 26 kuća stradalih u potresu koje su predviđene za rušenje srušeno njih 17, a svoj red čeka još njih devet. Sve su trebale biti srušene do kraja ove godine, ali to se nije dogodilo. Iz Županije kažu da je jedan od razloga bio taj što su se sredstva iz Fonda solidarnosti trebala potrošiti do određenog vremena, a to im je onemogućavalo javljanja na natječaje.

Iz Fonda solidarnosti je u Krapinsko-zagorskoj županiji financirana konstrukcijska obnova 156 objekata, u vrijednosti od 122 milijuna eura, a isplaćeno je 117 milijuna eura. Ministar Branko Bačić rekao je da se s rušenjem i obnovom pojedinih objekata kreće tek sad jer resorno ministarstvo ne želi odobravati višestruko skuplje ponude.

Izdvojeni članak

Bačić posjetio Krapinsko-zagorsku županiju: ‘Ova županija će biti prva koja će dovršiti obnovu’

– Morate razumjeti da postoji odgovornost mene kao ministra. Ponude koje dvostruko ili trostruko prelaze projektirane cijene ne želimo i nećemo potpisivati. Takav je slučaj bio i na području Krapinsko-zagorske županije i tek danas izvodimo radove zato što smo poništavali natječaj, rekao je Bačić prilikom nedavnog posjeta Krapinsko-zagorskoj županiji.

Ipak, polako, ali sigurno, događaju se i neki pozitivni pomaci. U općini Đurmanec je na kući obitelji Osredečki postavljena prva od 140 energetski visoko učinkovitih mobilnih kuća u svrhu privremenog stambenog zbrinjavanja obitelji dok se njihov dom ne obnovi, odnosno dok se ne izgradi zamjenska obiteljska kuća.

Mobilni kontejner postavljen u Đurmancu

Mobilni kontejner postavljen u Đurmancu | Foto: Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine

Mobilne energetski visoko učinkovite kuće (kontejneri) izrađuju se u pogonima tvrtki Krapina jedinstvo i ALU forma u Krapini. Kuće se proizvode u dva modela – od 25 i 35 četvornih metara te su opremljene namještajem. Uz kuće se postavljaju umjesto kontejnera i to vlasnicima koji ne žele napustiti svoje nekretnine za vrijeme dok traje obnova ili gradnja njihovih domova.

Više o izgradnji ovih mobilnih kontejnera pročitajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap