Pretraga

Tvrtka ING-GRAD se pohvalila rekonstrukcijom Malog rimskog kazališta

A- A+

Tvrtka ING-GRAD d.o.o. se na svojim stranicama pohvalila projektom rekonstrukcije Malog rimskog kazališta u središtu Pule, pri čemu su otkrili što se sve napravilo. Poznat je i datum otvaranja kazališta, a to je 5. svibnja, na Dan grada Pule.

Malo rimsko kazalište

Malo rimsko kazalište | foto: ING-GRAD d.o.o.

Malo rimsko kazalište je projekt Emila Jurcana, investitor je Arheološki muzej Istre, dok je izvođač radova ING-GRAD d.o.o. Upravo se ova tvrtka pohvalila obavljenim poslovima na ovom projektu.

Dio prostora zauzima i velik ekran

Kako se navodi na stranici tvrtke ING-GRAD, rekonstrukcijom je izvršena parcijalna obnova tribina kako bi se očuvala ova lokacija kulturne baštine. Poznato je i kako Malo rimsko kazalište može primiti oko 1.250 osoba.

Osim toga, predviđeno je ukupno šest ulaza i izlaza. Dio kazališta je i monumentalni, 330 četvornih metara veliki ekran koji je postavljen na pročelje Arheološkog muzeja Istre.

Treba spomenuti i kako je ovaj projekt dobio posebno priznanje Piranesi 2022. godine o čemu smo pisali ovdje, dok je ove godine nominiran za arhitektonsku nagradu ‘Bernardo Bernardi’, o čemu možete čitati u ovom tekstu.

Izdvojeni članak

Foto: Pogledajte koji su projekti nominirani za arhitektonsku nagradu ‘Bernardo Bernardi’

 

Posebna pozornost je na tribinama

Dvije od tri nove tribine su izdignute i izvede od čelične trodimenzionalne rešetke. Čelične rešetke, baš kao i čelični profili o kojima smo pisali ovdje, drže konstrukciju i u ovom slučaju rasterećuju nekadašnje antičke tribine. Treća tribina je izvedena od bijelog betona direktno na očišćenu matičnu stijenu, navode iz ING-GRADa.

Jednako tako, tribine su u cijelosti izgrađene bez matica i vijaka kako se ne bi narušila akustika prostora. Stube visinom i dubinom odgovaraju izvornim proporcijama, pri čemu se poštivao omjer 1:2, prema naputku iz “Deset knjiga o arhitekturi”, čuvenog rimskog arhitekta iz 1. stoljeća Vitruvija.

Izdvojeni članak

Dodijeljene nagrade i priznanja Piranesi 2022.: Posebno priznanje dobio hrvatski projekt

Kako izgleda ovo obnovljeno Malo rimsko kazalište možete vidjeti u fotografijama ispod:

Copy link
Powered by Social Snap