Pretraga

Građani u samo 10 dana osigurali 140.000 eura za zajedničku solarnu elektranu

A- A+

Nakon otvaranja svog prvog poziva za članove, zadruga ZEZ Sunce je kroz članske uloge građana u samo desetak dana prikupila 140.000 eura i tako osigurala cjelokupno ulaganje za projekt solarne elektrane u vlasništvu građana na Gradskoj tržnici u Križevcima. Kao članovi ZEZ Sunca, fizičke i pravne osobe će postati suvlasnici solarne elektrane i ostvarivati prinose od energije iz ove solarne elektrane.

solarni paneli

Solarni paneli | Foto: Freepik.com

Prvom pozivu za članove ZEZ Sunca, otvorenom 1. ožujka uz podršku Zelene energetske zadruge, Grada Križevaca i energetske zadruge KLIK, do 11. ožujka se odazvalo 108 građana, od čega 93 nova i 15 postojećih članova zadruge. Tako su osigurali cjelokupno ulaganje za projekt solarne elektrane u vlasništvu građana na Gradskoj tržnici u Križevcima.

Prednost članstva i ulaganja su u prvih sedam dana od otvaranja poziva imali građani Križevaca i okolnih općina koji su osigurali četvrtinu potrebnih sredstava, odnosno 33.000 eura, dok su u svega tri dana od otvaranja poziva za ostatak zemlje građani iz drugih gradova osigurali preostalih 107.000 eura.

Izdvojeni članak

Na krov zgrade postavili 4 elektrane i za 20.000 eura postali energetski neovisni

– Oduševljeni smo brzinom odaziva na naš prvi poziv za članove, što građani prepoznaju vrijednost ove priče i što su joj dali priliku. Na isto pozivamo i gradove diljem Hrvatske – da ustupe gradske krovove građanima te tako osiguraju da se vrijednost od solarne energije, koja je iskoristiva u svakom dijelu naše zemlje, zadržava lokalno, rekao je Mislav Kirac, upravitelj ZEZ Sunca.

ZEZ Sunce Zgrada u sklopu Gradske tržnice

ZEZ Sunce Zgrada u sklopu Gradske tržnice | foto: ZEZ

Ugradnja i puštanje u pogon solarne elektrane snage 200 kW na Gradskoj tržnici u Križevcima je u planu do jeseni 2024. ZEZ Sunce će energiju iz solarne elektrane na Gradskoj tržnici prodavati na tržištu, od čega će dio ostvarene dobiti dijeliti članovima, dok će dio ulagati u društveno korisne projekte.

Dugoročan cilj je da članovi u svojim kućanstvima ili poslovnim objektima mogu koristiti energiju koju će proizvoditi solarne elektrane zadruge. ZEZ Sunce najavljuje kako će za nove projekte pozive članovima otvarati periodično, po ugovaranju novih projekata.

Pogledjate ovdje kako su hrvatske obitelji na inovativan način došle do novca za kućne elektrane, prilika se pruža svake godine.

Copy link
Powered by Social Snap