Pretraga

Konoplja nije samo za užad, građevinari su je ponovo otkrili kao odličan materijal za gradnju

A- A+

Trend povratka tradicionalnim materijalima u graditeljstvu postaje sve naglašeniji, jedan od njih je i povratak konoplje koja je dugo bila zanemarivana i na lošem glasu zbog priča iz crne kronike. Stoga treba razlikovati industrijsku konoplju od one koja to nije.

Prezentacija proizvodnje armature od konoplje na Rensselaer polytechnic Institute u SAD-u | foto: rpi.edu

Konoplja se pokazala kao vrlo zahvalna biljka u građevinarstvu. Upotrebljava se za armature, izolacije, kao dodatak betonu ali i kao već gotova prešana opeka. Tim istraživača sa Ransselaer Politehničkog instituta iz SAD-a napravio je armaturu od konoplje koja bi trebala služiti kao alternativa klasičnoj armaturi od čelika. U studiju se tvrdi da armatura od konoplje rješava problem s korozijom i smanjuje emisiju ugljičnog dioksida.

Postoji mnogo prirodnih vlakana, kao što su bambus, agava i druge biljke, čija je čvrstoća vlakana na zatezanje slična čvrstoći čelične armature. No, konoplja ima najčvršća vlakna u biljnom carstvu. Kada se vlaknasta konoplja kombinira s bioplastičnom masom, dobiva se struktura koja može biti alternativa čeličnoj armaturi.

Nije svaka konoplja droga

Industrijska konoplja je vrsta Cannabis Sativa i sadrži vrlo malo psihoaktivne supstance THC-a. Zbog ovoga je njen uzgoj dozvoljeno u mnogim zemljanima, pa i u Hrvatskoj. Prema Zakonu o suzbijanju zlouporabe droga, svaka konoplja koja sadrži 0,2 posto ili manje THC-a se ne smatra opojnom drogom.

Potrebno ju je samo prijaviti u Ministarstvu poljoprivrede i možete ju uzgajati kao bilo koju drugu kulturu. Najčešće se koristi za izradu konopa, tkanine, platna, papira, odjeće… Čvrstoća njezinih vlakana je ista kao i čvrstoća staklenih vlakana iste težine. Konoplja također ima duplo veću sposobnost apsorbiranja ugljičnog dioksida iz zraka, nego li drveće.

Armatura od konoplje se pravi od vlakana stabljike konoplje koja se kombinira s ljepilom i /li bioplastičnom masom kako bi se formirala armatura koja je sličnog oblika kao čelična armatura. Proces proizvodnje se sastoji od izvlačenja vlakana konoplje koji se kombiniraju s termoplastikom i zagrijavaju kako bi se dobila čvrsta struktura armaturne šipke.

Zamjena čelične armature s armaturom od konoplje uklonila bi većinu rizika povezanih s armirano-betonskim konstrukcijama, a smatra se da bi i objekti armirani konopljom imali znatno dulji rok trajanja. Za razliku od drugih nekorozivnih alternativa čeličnoj armaturi, armatura od konoplje je jeftinija za proizvodnju.

Izdvojeni članak

[FOTO] Idealno glamping iskustvo u Istri: prvi kamp koji je dao izraditi kućice od održivih materijala

Nakon završetka testova i ispitivanja koja su u tijeku, istraživački tim smatra da bi se armatura od konoplje mogla početi koristiti za par godina. Ako bi armatura od konoplje dobila širu upotrebu, ovo bi značajno povećalo potrebu za njenom proizvodnjom.

Beton, izolacija, repelent za glodavce…

Konopljin beton (hempcrete) ili konopljino vapno (hemplime) je biokompozitni materijal, mješavina konoplje i vapna koji se koristi za gradnju ili izolaciju. Na tržištu se prodaje pod različitim nazivima: Hempcrete, Canobiote, Canosmose, Isochanvre i IsoHemp. S konopljinim betonom lakše je raditi nego s tradicionalnim mješavinama vapna i djeluje kao izolator i regulator vlage.

Nedostaje mu krtost betona i stoga ne treba dilatacijske spojeve. Rezultat je lagani izolacijski materijal idealan za većinu klimatskih uvjeta budući da kombinira izolaciju i toplinsku masu. U Japanu postoji kuća od konoplje koja je sagrađena 1698. godine i još uvijek je u dobrom stanju. Ovo je dokaz izuzetne postojanosti konoplje.

Hempcrete | Bioblok-EDU

Hempcrete osigurava visoku paropropusnost zbog sposobnosti mješavine da lako apsorbira ili otpušta vodenu paru iz zraka. U okvirnim konstrukcijama, mješavine konopljinog betona mogu se koristiti kao materijali za ispunu u zidovima. Povećanje gustoće smjese omogućuje proizvodnju krovnih ili podnih izolacijskih materijala od konoplje. Smanjenje gustoće omogućuje proizvodnju unutarnjih i vanjskih žbuka. Zidovi od hembetonskih blokova mogu se postavljati bez ikakve obloge, ili se mogu obložiti završnim žbukama.

Konopljin beton se pokazao kao kvalitetan materijal kojeg odlikuju svojstva poput vatrootpornosti, što znači da se ne topi, već da se rastavlja na komponente. Da bi i došlo do rastavljanja, potrebna je temperatura veća od 900 stupnjeva. Osim toga dobar je izolator, otporan je na plijesan, ali i na štetočine. Zbog visoke ph vrijednosti odbija glodavce, žohare i mrave, pa ne zahtijeva zaštitu kemikalijama. Odličan je zvučni izolator zbog svoje poroznosti, a uzgoj konoplje ne zahtijeva upotrebu pesticida ili herbicida, pa je sasvim ekološki proizvod. Što bi rekle tete na placu: ‘Nešpricano’!

Proizvodi se i u Hrvatskoj

I arhitekti su već uvidjeli prednosti ovog materijala pa je primjerice Ideo arquitectura, arhitektonski ured s Mallorce krenuo u korištenje konoplje prilikom rekonstrukcije stare kuće.

– Kuća je stara 200 godina i patila je od velikog problema dizanja vlage. Nakon procjene opcija, riskirali smo i odlučili ga iskoristiti. Kao što znamo, na Mallorci, a i u gotovo cijeloj Španjolskoj, ovaj materijal se još nije obrađivao zbog neznanja i nedostatka tvrtki koje ga proizvode – Ujedinjeni narodi su 1961. zabranili uzgoj, sada je zabrana ukinuta. Međutim, znali smo da je prikladan za područja s visokom vlažnošću okoline kao što je otok, budući da hidrotermalna regulacija uzrokovana ovim materijalom povećava udobnost i štedi energiju, piše na njihovim stranicama.

Hempcrete od konoplje i vapna | real-fiber.eu

Hrvatska ne zaostaje za svjetskim trendovima, pa tako tvrtka RealFiber iz Ivanić Grada proizvodi građevinske materijale od biovlakana. RealFiber ima i kalkulator troškova za gradnju prirodnim materijalima pa možete usporediti cijenu sa klasičnim materijalima. Tvrtka se inače bavi istraživanjem i razvojem novih materijala i proizvoda za dizajn, građevinu, arhitekturu i njihovom primjenom u svakodnevnom životu sa jakim naglaskom na edukaciju putem Facebooka.

Nevezano za konoplju, tvrtka se bavi izradom potpuno razgradivih kompozita za moldanje na bazi vlakana i PLA (Poly Lactic Acid) proizvedenih od obnovljivih izvora poput kukuruza, šećerne trske ili pšenice iz bio-uzgoja. RealFiber se ne bavi samo proizvodnjom materijala, već radi i na gradnji kuća i organizira radionice i edukacije o gradnji prirodnim materijalima.

Copy link
Powered by Social Snap