Pretraga

Kreće turneja na kojoj ćete saznati sve o solarnim panelima, uz kavu skuhanu na jednom od njih

A- A+

Od svibnja do rujna 2023. trajat će treće izdanje ZEZ-ove turneje Dobra energija, kampanje kojom u hrvatskim gradovima potiču solarnu energiju u vlasništvu građana. Turneja će ove godine obići 11 novih gradova: Samobor, Sisak, Biograd na Moru, Drniš, Rijeka, Labin, Medulin, Pleternica, Umag, Dubrovnik i Zagreb.

Turneja Dobra energija

Turneja Dobra energija | foto: ZEZ

Turneja će u svaki grad doći na jedan dan, a uključivat će besplatno predavanje za građane ‘Kako do vlastite solarne elektrane?’ i Sunčani dnevni boravak u javnom prostoru – mjesto informiranja gdje će građani moći popiti kavu kuhanu uz pomoć solarnog sustava, upoznati se s digitalnim tečajem Solarna pismenost te napraviti okvirni izračun investicije u solarnu elektranu.

Uz aktivnosti za građane, ZEZ će isti dan provesti aktivnosti jačanja kapaciteta predstavnika grada za razvoj projekata solarne energije i pružanje podrške građanima u ulaganju u solarnu energiju. Već su se održala predavanja u Samoboru, Sisku, Biogradu na Moru i Drnišu, a donosimo popis ostalih datuma.

Izdvojeni članak

Što je bolja opcija: Horizontalni ili vertikalni solarni paneli?

Datumi u lipnju

12. lipnja: Rijeka

  • Sunčani dnevni boravak: 10:00 sati, ugao Korza i Trga 128. Brigade
  • Predavanje ‘Kako do vlastite solarne elektrane?’: 17:30 sati, Gradska Vijećnica, Korzo 16

13. lipnja: Labin

  • Sunčani dnevni boravak: 10:00 sati, prostor u Ulici Zelenice ispred pošte Centar Labin
  • Predavanje ‘Kako do vlastite solarne elektrane?’: 18:00 sati, Gradska Knjižnica Labin, Rudarska ulica

14. lipnja: Medulin

  • Sunčani dnevni boravak: 10:00 sati, Centar 52
  • Predavanje ‘Kako do vlastite solarne elektrane?’: 18:00 sati, Zgrada Općine Medulin, Centar 223

20. lipnja: Pleternica

  • Sunčani dnevni boravak: 10:00 sati, Trg Bećarca
  • Predavanje ‘Kako do vlastite solarne elektrane?’: 18:00 sati, Interpretacijski centar Terra Panonica, Trg Zrinskog i Frankopana 4

Prijave

U rujnu će se održati i predavanja u Umagu, Dubrovniku i Zagrebu, a  datumi i lokacije će biti naknadno najavljeni. Prijaviti se možete ovdje. Turnejom Dobra energija Zelena energetska zadruga je od 2020. godine obišla gradove od Slavonije do Dalmacije, njih preko dvadeset.

Izdvojeni članak

Sve veća potražnja za projektantima i instalaterima solarnih elektrana: Evo kako do posla

Trećina dosadašnjih gradova-domaćina je nakon turneje osigurala sufinanciranje troškova realizacije solarnih elektrana za kućanstva i dodatne aktivnosti osnaživanja građana za ulaganje u solarnu energiju, dok je dio gradova-domaćina ostvario suradnju na zajedničkom projektu ‘Dobra energija – Solarna energija za energetsku tranziciju’ koji će do 2025. godine osigurati 1 MW novih solarnih kapaciteta na javnim zgradama.

Turneja Dobra energija 2023. se održava u sklopu ZEZ-ovih projekata SOL4ALL – Community-Led Solarization, LIFE LOOP i ACCE – Pristup kapitalu za građansku energiju, te uz podršku Google.org-a, Europske klimatske fondacije i inicijative Sporazum gradonačelnika za klimu i energiju Europi.

Copy link
Powered by Social Snap