Pretraga

Ljetovalište od pet milijardi dolara usred pustinje: Najluksuzniji resort na svijetu

A- A+

Ljetovalište će biti smješteno na 22 otoka, s raznim resortima, vlastitom zračnom lukom. Radnici u resortu će imati svoj mali gradić koji će biti samoodrživ. Hoteli u koraljnom grebenu, hotel urezan u planinu, uobičajeni luksuzni hoteli, ljetovalište nudi razan sadržaj s primamljivom arhitekturom.

The Red Sea Project | Screenshot/Youtube

Područje pustinje veličine Belgije u Saudijskoj Arabiji pretvorit će se u mega ljetovalište. Svjetski poznati arhitekti urezuju vile u stijene, balansiraju hotele na blistavim pročeljima plaža, grade cijele gradove i veliku novu zračnu luku za turiste.

Kompanija The Red Sea Project stvorit će 70.000 novih radnih mjesta i dati poticaj saudijskoj ekonomiji od 5,3 milijarde USD. Resort će se graditi na zemljištu koje je ekološki raznoliko i kojem je potrebna zaštita. Područje ima jedan od najvećih svjetskih sustava koraljnih grebena i dom je mnogim ugroženim vrstama.

The Red Sea Project | Screenshot/Youtube

Izgradnja ovdje bit će balansiranje očuvanja i ambicije, a sve istovremeno osiguravajući da je cijeli projekt energetski učinkovit na jednom od najtoplijih i izoliranih mjesta na Zemlji. Projekt izgradnje je ogroman, samo u prvoj fazi izgradit će se 16 hotela, većina na otoku Shura.

Otok je okružen s više od 170 različitih vrsta koralja i upravo je takva okolina bila inspiracija arhitektonskom studiju Foster + Partners te je zato resort prikladno nazvan “Coral Bloom”. Studio je unio boje i oblik grebena u hotelske zgrade.

The Red Sea Project | Screenshot/Youtube

Novi prijelaz od tri kilometra povezat će njega i ostale hotele otoka Shura s kopnom i još dva ljetovališta – “Southern Dunes” i “Desert Rock”.

Southern Dunes sadržavat će sav luksuz koji biste očekivali od vrhunskog hotela, ali za one od nas kojima se sviđa ideja života unutar stijene, zanimljiviji je Desert Rock.

S vilama ugrađenim u odronke planine, Desert Rock se može pohvaliti vrstom arhitekture koja se može pojaviti samo na neravnom arapskom terenu.

Izdvojeni članak

Novi hotel građen kao dio planine, imat će 48 zasebnih vila i 12 hotelskih soba

U dizajnu koji je osmislila Oppenheim Architecture, gosti će ući kroz skrivenu dolinu smještenu između planina, ideja je povezati ih s prirodom i lokalnom kulturom regije.

Svi ovi hoteli izgledaju sjajno, no pošto su izolirani, nije lako doći do njih. Zato se gradi potpuno nova zračna luka.

The Red Sea Project | Screenshot/Youtube

Inspiriran pustinjskim dinama, sastojat će se od niza školjki okrenutih prema van, okruženje bez stresa i muke, putnici će se provesti kroz miran, pojednostavljen proces dolaska, zajedno s mini-oazom. Nova zračna luka bit će strateški smještena unutar tri sata leta od više od 250 milijuna ljudi i unutar osam sati od 80 posto svjetske populacije.

Udaljena lokacija, više od 500 kilometara udaljena od drugog najvećeg grada Arabije, Jeddaha, tako da se gradi posebno selo na obali za smještaj 14.000 zaposlenika koji će raditi u ovim ljetovalištima. Selo će funkcionirati kao samoodrživi mali grad, s vlastitim ugostiteljskim i medicinskim objektima.

The Red Sea Project | Screenshot/Youtube

Tvrtka The Red Sea Project gradit će sve to na ekološki prihvatljiv i održiv način. Njihov cilj je da se projekt u potpunosti odvija na obnovljivoj energiji i da se minimaliziraju poremećaji u okolišu. Uz velike izazove, moguće je da ovako veliki projekt, osmišljen da stavi regiju na globalnu turističku kartu, bude gotovo u potpunosti održiv.

Strateškom sadnjom mangrova, morske trave, koralja i kopnene vegetacije, potiče se biološka raznolikost.

U Međunarodnoj zračnoj luci zasjenjena područja i prirodna ventilacija pomoći će minimizirati njezino oslanjanje na klimatizaciju. Čak je i cjelokupni dizajn usmjeren na izbjegavanje otpada: sastoji se od pet mini terminala koji se mogu strateški otvarati i zatvarati ovisno o potražnji.

Izdvojeni članak

U Saudijskoj Arabiji planiraju linearni grad dugačak 170 kilometara, cijeli projekt će koštati 500 milijardi dolara

Desert Rock će se oslanjati na stoljetne arhitektonske prakse autohtonog stanovništva regije. Urezujući zgrade u obronak planine, iskoristit će toplinska svojstva kamena i biti prirodno hladniji, zahtijevajući manje energije za klimatizaciju.

22 otoka u regiji pretvorit će se u ljetovalište, a 75 posto arhipelaga ostat će netaknuto i devet otoka bit će proglašeno posebnim zonama zaštite.

The Red Sea Project | Screenshot/Youtube

Cjelokupni projekt neće biti povezan s nacionalnom električnom mrežom. Umjesto toga, gradi se najveće skladište baterija na svijetu kako bi razvoj mogao raditi na solarnu energiju.

Copy link
Powered by Social Snap