Pretraga

Modularne kuće od recikliranih transportnih kontejnera: Imaju i vrt na krovu

A- A+

Modularne kuće iz Grčke prava su zanimljivost kada se radi o stambenim objektima. Rade se od recikliranih kontejnera, imaju odličnu izolaciju i sigurnosnu zaštitu, a dodir s prirodom svakako pruža zeleni vrt na krovu.

Modularna kuća

Modularna kuća | Screenshot: Youtube

Tvrtka Cocoon Modules iz Grčke izrađuje stambene objekte koji su zapravo reciklirani od transportnih kontejnera. Objekti su to koji se mogu proširivati i izmjenjivati prema željama korisnika – kako njihov interijer tako i eksterijer, prenosi portal Gradnja.rs.

Iako izvana ovi objekti nisu niti približno slični zidanim kućama, njihovi proizvođači navode kako imaju gotovo sve kao i klasične kuće na koje je većina naviknuta. Proizvođači navode kako su objekti sigurni, akustični i dobro se mogu zagrijati, baš kao što se sve to postiže i u zidanoj kući.

Vrt na krovu dodatna je izolacija

Posebna zanimljivost ove modularne kuće je što ima vrt na krovu. Do njega se dođe ljestvama koje su postavljene sa stražnje strane kontejnera. U videu možete pogledati kako je transportni kontejner postao stambeni sa svim dodacima koji čine komforan stan.

Ovaj poseban objekt ima klizne staklene elemente i dolazi s kompletno opremljenim interijerom. Površina od 30 m2 je standard u gradnji ovakvih stambenih prostora. No, može se proširiti dodavanjem kontejnera u nastavku ili tako da se omogući još jedan kat.

U kuću se ulazi kroz velika klizna staklena vrata, koja odmah vode u dnevni boravak. No, postoji i ulaz kroz manja vrata kroz koja se ulazi direktno u spavaću sobu. Oba ulaza imaju sigurnosnu zaštitu, tako da se ulaz u spavaću sobu dodatno zatvara masivnim metalnim vratima. Klizna staklena vrata pri dnevnom boravku imaju i sigurnosne rolete.

Kako ovaj transportni kontejner ne bi bio samo estetski primamljiv za boravak, već ugodan za svakodnevni život, mora ispunjavati najvažnije elemente termičke izolacije. Zato je dodatno obložen drvom, dok su prozori i vrata dodatno izolirani s troslojnim staklom. Vrtni zeleni sloj na krovu pruža dodatnu izolaciju.

Izdvojeni članak

Što morate znati ako se odlučite na kupnju montažne kuće?

Mogućnost spajanja ili ne spajanja na struju

Ovakvi se stambeni kontejneri postavljaju na zidane elemente koji mogu biti povezani s temeljem, ovisno o tlu na kojem se postavljaju. Prednost je što objekt dolazi već izgrađen i kroz nekoliko sati od istovara može biti u upotrebi.

Za život u ovakvom stambenom kontejneru, bez dodatnih nadogradnji, potrebno je izdvojiti oko 60 tisuća eura. U tu cijenu su uključene i električne i vodovodne instalacije, kućanski uređaji i namještaj. Uz to, kuća ima mogućnost da bude ili ne bude spojena na električne instalacije.

Copy link
Powered by Social Snap