Pretraga

Nakon ispadanja iz projekta aglomeracije, u jednoj općini vodu će pročišćavati domaći izum

A- A+

Pročišćavanje vode nezaobilazni je proces kojim se voda, doduše nikad potpuno uspješno, pročišćava od štetnih tvari. Budući da otpadne vode iz kućanstava ili industrije sadrže niz organskih i anorganskih kao i drugih potencijalno štetnih tvari, EU redovito ažurira pravila o pročišćavanju komunalnih otpadnih voda. Jedan od načina na koji se otpadne vode mogu pročistiti ugrađivanje je bioloških pročišćivača. Dok se uglavnom koriste za ugostiteljske i turističke objekte, po prvi puta u jednoj općini u Hrvatskoj iskoristit će se u stambenom naselju.

pročišćavanje vode | Foto: Freepik

Pročišćavanje vode način je obrade vode kako bi se, nizom postupaka iz nje mogli ukloniti: suspenzije i emulzije odnosno tvari koje uklanjaju mutnoću, koloidni i visokomolekularni spojevi koji utječu na kapacitet oksidacije i boju vode.

Kao i molekularne i ionske otopine. Pročišćivati se može pitku vodu, no i napojnu vodu za termoelektrane, te rashladne ili protupožarne vode za industrijska postrojenja. Cilj EU-a je do 2050. godine postići nultu stopu onečišćenja, zbog čega svako toliko ažurira svoja pravila iz 1991. godine o pročišćavanju komunalnih otpadnih voda.

Kvaliteta vode

Tehnologije za pročišćavanje vode sežu od postupaka taloženja (sedimentacije), preko filtracije pa do dezinfekcije, kojima se voda ne može pročistiti od svih štetnih tvari. Voda se pročišćuje da bi se osigurala njena kvaliteta, a Europska unija je revidirala svoja pravila kako bi u tom smislu bolje zaštitila ljude i okoliš.

Izdvojeni članak

Grad u susjedstvu muku muči s onečišćenjem rijeke, reakcija nadležnih spora

Prema podatcima kvaliteta vode na razini EU u posljednja tri desetljeća znatno se poboljšala. Prije svega zahvaljujući zakonodavstvu EU-a o pročišćivanju komunalnih otpadnih voda. Međutim, onečišćenja nisu nestala, te se stalno pojavljuju nove onečišćujuće tvari. Otpadne vode iz kućanstava ili industrije sadrže niz organskih i anorganskih, kao i drugih potencijalno štetnih tvari i čestica. Najštetniji su dušik, fosfor, organski materijali i mikroonečišćujuće tvari.

Pilot-projekt

Biološki pročistači jedan su način za pročišćavanje otpadnih voda. Uglavnom je riječ o protočnim jamama koje su namijenjene pročišćavanju otpadnih voda na prostorima i u objektima manjeg obuhvata. Koriste se za pročišćavanje otpadnih voda iz kućanstava, vikendica, restorana, hotela, ali i ostalih objekata pretežno nestambenog sadržaja.

Nakon što je Legrad, općina u Koprivničko-križevačkoj županiji ispala iz projekta koprivničke aglomeracije zbog velikih troškova te malog broja stanovnika, njihov problem pročišćivanja otpadnih voda mogli bi riješiti biološki pročistači domaće tvrtke. U pitanju je nov proizvod tvrtke Tehnix, Biorotor, uređaj koji je na stranicama tvrtke opisan kao kompaktno i prijenosno rješenje za pročišćavanje vode.

Dok se isti tip uređaja već koristi, njegova namjena pretežito je, ako ne i u potpunosti, ograničena na hotele i kampove. Stoga bi korištenje ovog uređaja u stambenim naseljima bila velika novost. Općina Legrad postala je dio pilot-projekta korištenja ‘Biorotora’, a pokaže li se ‘eksperiment’ uspješnim, njegova namjena mogla bi se proširiti. Kao najveća prednost navodi se što ugradnja nije administrativno kompleksan proces.

Nedavno provedena analiza vode u bunarima u jednoj županiji pokazala je zabrinjavajuće rezultate. U koliko bunara je voda bila zagađena, otkrijte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap