Pretraga

Španjolci grade 16 novih vjetrenjača u Dalmaciji: Ulažu gotovo 100 milijuna eura

A- A+

Španjolska firma Acciona Energía izgradit će 16 novih vjetrenjača u dvije nove vjetroelektrane u Dalmaciji. Jedna će biti u Šibensko-kninskoj, a druga u Splitsko-dalmatinskoj. Ova investicija koštat će ih 100 milijuna eura, no proizvodit će struju za oko 60.000 kućanstava.

Vjetroelektrana Jelinak | Acciona Energía

Acciona Energía najavila je izgradnju dviju novih vjetroelektrana u Hrvatskoj, Opor (27 MW) i Boraja II (45 MW). Potpisali su ugovor na 12 godina s hrvatskim regulatorom električne energije i plina, Hrvatskim operatorom Tržišta Energije (HROTE). Ovaj CfD dodijeljen je putem natječaja i dio je sheme koju su izradili Vlada RH i HROTE, a odobrila Europska komisija za ubrzanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora i doprinos europskim ciljevima dekarbonizacije.

U projekte Opor i Boraja II bit će uloženo gotovo 100 milijuna eura. Zajedno, vjetroelektrane imat će 16 Nordex vjetroturbina, svaka s planiranim kapacitetom od 4,5 MW. Vjetrenjače će proizvoditi 203 gigavata po satu (GWh), dovoljno za potrebe od 60.000 kućanstava.

Nakon što budu puštene u rad 2024. godine, ove dvije vjetroelektrane smanjit će emisije CO² za 135.000 tona godišnje. Osim toga, spadaju u program upravljanja društvenim utjecajem tvrtke Acciona Energía, koja ponovno ulaže dio godišnjeg prihoda od nekog projekta u potporu obrazovanju, dobrobiti i programima zaštite okoliša u zajednicama u kojima posluje.

Opor i Boraja II gradit će se na području Splitsko-dalmatinske i Šibensko-kninske županije, a pridružit će se kompleksu vjetroelektrana Jelinak snage 30 MW, kojim Acciona Energía upravlja od 2013. godine. Tvrtka nastavlja napredovati u svome rastu i udvostručit će svoju veličinu i doseći ukupni instalirani kapacitet obnovljive energije od 20 GW 2025. godine.

Copy link
Powered by Social Snap