Pretraga

Veliki korak prema zaustavljanju betonizacije i prekomjerne stambene izgradnje Makarske?

A- A+

Naša obala već je dugi niz godina suočena sa zabrinjavajućom devastacijom u vidu njezine privatizacije koju često prate ilegalni slučajevi betonizacije i prekomjerne stambene izgradnje. U svrhu borbe protiv takvih krajnje neprihvatljivih praksi, Grad Makarska i Društvo arhitekata Split potpisali su važan sporazum.

Makarska

Makarska brine za svoje javne prostore | foto: službene stranice Grada Makarske

Javni prostori kao što su ulice, trgovi, parkovi, plaže i sl. okarakterizirani su kao zajedničko dobro i trebaju biti dostupni različitim korisnicima za njihove raznolike aktivnosti.

Također, prilikom planiranja novih ili preobrazbe već postojećih javnih prostora, šira javnost mora biti uključena u takve procese. Na taj je način moguće ostvariti optimalne rezultate koji će pozitivno utjecati na kvalitetu života stanovnika, ali i posjetitelja.

Međutim, u Hrvatskoj nažalost svakodnevno svjedočimo brojnim slučajevima privatizacije javnih prostora – bilo da se radi o manjim intervencijama poput stavljanja ručnika na plaže tijekom ljetnih mjeseci, ugostiteljskim privatizacijama u vidu širenja terasa ili pak o mnogo većim slučajevima izgradnje raznih nedopuštenih objekata.

Suradnja Grada Makarske i Društva arhitekata Split

Ovakvi nedopušteni primjeri nisu zaobišli ni Makarsku, a Grad im je, na čelu s novim gradonačelnik Zoranom Paunovićem (SDP), konačno odlučio stati na kraj. U tom kontekstu Paunović je, 21. lipnja 2021. godine, potpisao izuzetno važan sporazum s Društvom arhitekata Split koji bi trebao zaustaviti dugogodišnju devastaciju i preizgrađenost javnog prostora, stoji na službenim stranicama Grada Makarske.

Sporazum je sklopljen na razdoblje od dvije godine, a odnosi se na pružanje savjetodavnih usluga i stručnih mišljenja u domeni prostorno-urbanističkih intervencija poput izmjena i dopuna planova, kreiranja budućih vizura grada, načina planiranja te analize prostora.

Betonizacija i prekomjerna stambena izgradnja

Devastacija i preizgrađenost javnog prostora Makarske prvenstveno podrazumijeva betonizaciju i prekomjernu stambenu izgradnju koja osim što je ilegalna, narušava postojeće vizure grada i ograničava dostupnost javnih prostora.

Svrha pokretanja ovog jedinstvenog pilot projekta znači okretanje jednom sasvim novom smjeru u prostornom planiranju.

– Javni prostor je naš najjači resurs, ali smo nažalost dosad bili nacionalno prepoznati po tome da ga isključivo devastiramo. Od obalnog pojasa do prekomjerne izgradnje i betonizacije. Vrijeme je da tome stanemo na kraj te da aktivno uključimo struku i zainteresirane građane u odlučivanje o definiranju vizura našeg grada. Između ostalog, buduća suradnja sa Društvom arhitekata Split temeljit će se na konkretnim projektima poput izmjena i dopuna Prostornog plana, provođenju natječaja za izradu idejnih rješenja bilo da sa se radi o gradskim trgovima ili većim područjima od izuzetnog značaja za grad, donošenja odluka ili izrade pravilnika o uređenju ili zaštiti pojedinih dijelova grada, rekao je gradonačelnik Paunović.

Borba protiv betonizacije i prekomjerne stambene izgradnje

Borba protiv betonizacije i prekomjerne stambene izgradnje | foto: službene stranice Grada Makarske

Savjetodavna uloga Društva arhitekata Split

S obzirom na to da su javni prostori zajedničko dobro, razni akteri – od kompetentnih stručnjaka pa sve do zainteresiranih građana – trebaju biti uključeni u proces odlučivanja o prostornom uređenju. Kombinacija pristupa “odozdo” i “odozgo” tako predstavlja ključan korak u borbi protiv neprithvatljive i sramotne devastacije makarskog obalnog pojasa.

Društvo arhitekata Split ovim sporazumom se obvezalo da će Gradu Makarskoj na njegov zahtjev i samoinicijativno pružati savjetodavne usluge i davati stručna mišljenja u izradi novih urbanističkih rješenja te u prijedlogu izmjena Prostornog plana, stoji u priopćenju Grada Makarske.

Također, Društvo arhitekata Split obvezalo se da će ovu savjetodavnu ulogu obavljati na profesionalan način, uz stručnu brigu i u skladu s etikom arhitektonskog zvanja, pridržavajući se načela savjesnosti, obvezujućih propisa, normi i pravila struke. Osim toga, Društvo arhitekata Split može, uz prethodnu obavijest Gradu, u proces pružanja usluga i stručnih mišljenja uključiti i druge stručne organizacije i osobe. Sve predmetne usluge izvršavat će se se preko Radnog tijela Društva arhitekata Split.

Svi projekti koji budu predmetom suradnje proizašle iz ovog sporazuma bit će transparentni i dostupni svim zainteresiranim građanima na službenim stranicama Grada Makarske.

Veliki korak prema zaustavljanju betonizacije i prekomjerne stambene izgradnje Makarske?
Share via
Copy link
Powered by Social Snap